Ce trebuie să faci când e furtună. Ghid complet

de: Ștefan R. Apostol
27 06. 2022

V-ați pus vreodată întrebarea cum să vă protejați efectiv în timpul unei furtuni, fie ea uragan, ciclon sau chiar tornadă? Probabil că ați auzit o mulțime de informații contradictorii de-a lungul anilor. Sperăm că nu veți avea vreodată nevoie de ele, acest ghid complet vă va învăța ce trebuie să faci când e furtună, de la început până la sfârșit, pentru a face față dezastrelor. Este important să vă amintiți ce ar trebui să faceți cu adevărat în timpul unei situații de urgență. Este la fel de important să știți ce să faceți și după aceea.

Cât de greu este să prezici o furtună

Un element comun este că veți avea nevoie de un plan de dezastru. Ar trebui să îl cunoașteți înainte de dezastru și să fiți gata să acționați în cazul în care se întâmplă ceva de neconceput. Deși specialiștii spun că este greu să prevezi momentul apariției unei furtuni, cu toate astea există câteva elemente care ne pot ajuta.

Cu toate astea, meteorologii spun că ar putea fi foarte ușor dacă se cunosc toate informațiile. Toate informațiile includ, acești trei factori principali.

  • Rata de lapsare a mediului la o înălțime mare – ne spune stabilitatea atmosferică
  • Cantitatea de vapori de apă din atmosferă.
  • Ce declanșatori sunt disponibili. (De exemplu, efectele orografice, convergența, frontul, căldura, încălzirea latitudinală)

În esență, furtunile sunt mari și energice. Le vedem cum se formează. Sunt scanate cu ajutorul radarului și pot fi urmăriți curenții interni de ploaie, zăpadă și grindină. Meteorologii monitorizeză furtunile cu ajutorul sateliților meteorologici. Uneori chiar zboară în jurul lor cu avioane de însămânțare a norilor.

Sunt urmărite prin preerie, așteptând ca ele să producă tornade. Meteorologii își dedică cele mai mari computere pentru a le prezice cursul. Și este atât de greu de făcut, încât computerele actuale pot prezice cu doar câteva ore înainte comportamentul unei furtuni și oferă hărți cu probabilitatea colorată a acțiunii, a cursului și a vieții lor.

Ce trebuie să faci când e furtună. Reguli simple de urmat

Specialiștii în domeniu și cei care se ocupă cu supraviețuirea spun că ar exista, cel puțin, 8 lucruri pe care ar trebui să le facem în cazul unei furtuni, mai ales în cazul unei locuințe.

1. Întrețineți-vă curtea și balconul. Asigurați sau depozitați obiectele care ar putea fi aruncate în vânt puternic

Vânturile puternice pot ridica chiar și obiecte mari, cum ar fi mobilierul de exterior, trambulinele și fierul pentru acoperișuri, provocând daune la ferestre, acoperișuri și mașini. Încercați să păstrați obiectele din jurul proprietății dvs. în ordine.

Identificați lucrurile pe care ar putea fi necesar să le asigurați sau să le puneți deoparte dacă se anunță vânt puternic sau o furtună puternică. Ați putea include aceste informații în planul dumneavoastră.

Furtunile vă pot afecta locuința chiar dacă sunteți în vacanță, așa că, dacă plecați, luați în considerare securizarea acestor obiecte și respectarea altor măsuri relevante înainte de plecare.

2. Curățați-vă regulat jgheaburile, țevile de scurgere și canalele de scurgere pentru a preveni blocajele

Este important să vă păstrați jgheaburile și țevile descendente curățate, deoarece blocajele pot face ca apa să se reverse sub streașină în cavitatea acoperișului. Îndepărtați frunzele de pe văile acoperișului, deoarece acestea vor ajunge în jgheaburi în caz de ploaie puternică.

Păstrați canalele de scurgere din jurul proprietății dvs. libere pentru a ajuta apa de suprafață să se îndepărteze și pentru a preveni acumularea și pătrunderea apei în proprietate. Plantele în ghiveci din curți și din jurul caselor sunt adesea folosite pentru a ascunde grătarele de scurgere. Asigurați-vă că le mutați dacă este probabilă o ploaie puternică. Nu uitați să parcați departe de zonele joase și de canalizare dacă se așteaptă ploi abundente.

3. Tăiați copacii și crengile care ar putea cădea pe casa sau pe proprietatea dvs

Verificați la consiliul local cu privire la orice orientări sau cereri de autorizare necesare. Nu uitați că siguranța dumneavoastră este importantă, așa că, dacă este necesar, contactați un arborist sau un chirurg calificat, și asigurat, pentru sfaturi.

Solicitați unui arborist calificat să inspecteze copacii la fiecare 2-3 ani pentru a identifica orice acțiune preventivă necesară. Deteriorarea rădăcinilor este o cauză majoră a ruperii copacilor, așa că aveți grijă când săpați sau excavați în jurul copacilor. Nu uitați să vă parcați mașina departe de copaci dacă se anunță vânturi puternice și furtuni puternice.

Atunci când plantați arbori și arbuști, luați în considerare dimensiunea la maturitate a copacului și folosiți-o pentru a vă ghida în alegerea locului de plantare. Selectați exemplare sănătoase, care să se susțină singure, nu încolțite, și folosiți tehnici bune atunci când plantați. Discutați cu o pepinieră sau un centru de grădinărit de încredere pentru mai multe informații.

4. Remediați orice deteriorare a acoperișului, inclusiv țiglele sparte sau lipsă

Acoperișul dvs. ar trebui verificat în fiecare an, sau după evenimente majore, cum ar fi furtunile cu grindină, pentru semne de deteriorare. Remediați orice țiglă crăpată, spartă sau deplasată.

Acumulările de murdărie trebuie îndepărtate, deoarece pot bloca canalele de drenaj de pe partea inferioară a țiglelor. Este posibil să fie nevoie de petice sau de înlocuirea țiglelor deteriorate de pe acoperiș. Verificați interiorul spațiului de acoperiș.

Lumina care strălucește poate indica faptul că acoperișul sau membrana izolatoare impermeabilă este deteriorat. Lucrul pe un acoperiș poate fi periculos, așa că vă recomandăm să contactați un comerciant expert dacă aveți îndoieli cu privire la capacitatea de a verifica sau de a vă întreține acoperișul.

Solicitați inspectarea acoperișului de către un expert la fiecare 5-7 ani. Aceștia pot identifica și remedia probleme, cum ar fi refacerea punctelor, reazemarea și înlocuirea coamei sau a șoldurilor.

5. Verificați dacă polița dumneavoastră de asigurare este actuală și adecvată

Luați în considerare aspecte precum tipul de acoperire, asigurarea clădirii pentru proprietarii de locuințe și pentru cei cu credite ipotecare, însă asigurarea de conținut este aplicabilă pentru toată lumea. Luați în considerare, de asemenea, nivelul de acoperire pentru care sunteți asigurat.

Asigurați-vă că polița dumneavoastră de asigurare oferă acoperire pentru tipurile de evenimente specifice locației dumneavoastră. Acestea puto include inundații fulgerătoare, scurgerea apelor pluviale, alunecări de teren asociate, sau alunecări de teren, și deteriorarea proprietăților de către copaci.

6. Elaborați un plan de urgență acasă pentru familia dvs. care să descrie ce ați face în caz de urgență

Luați în considerare unde vă veți duce și cum veți lua legătura unii cu alții, împreună cu orice circumstanțe sau considerații speciale pentru gospodăria dumneavoastră. Nu uitați că furtunile și alte situații de urgență pot avea loc în orice moment al zilei.

Așa că gândiți-vă unde s-ar putea afla membrii familiei, la școală, la serviciu, la naveta, cum veți lua legătura cu ei și unde vă puteți întâlni. Încercați să identificați cum vă veți descurca în aceste circumstanțe și de la cine ați putea obține sprijin suplimentar. Asigurați-vă că toată lumea știe care este planul.

7. Pregătiți o trusă de urgență cu articole esențiale în cazul în care rămâneți fără curent electric sau trebuie să părăsiți casa în caz de urgență

Gândiți-vă la tipurile de lucruri de care ați avea nevoie în caz de urgență. Poate fi dificil să găsiți aceste articole în cazul unei pene de curent sau dacă trebuie să plecați de acasă în grabă. O trusă de urgență conține cele mai multe dintre aceste articole într-un recipient robust și rezistent la apă. Nu uitați să o păstrați într-un loc ușor de accesat.

Consultați specialiștii pentru mai multe informații despre alte articole pe care să le includeți într-o trusă de urgență. Nu uitați să includeți elemente precum orice medicamente și rețete esențiale, documente importante și planurile dumneavoastră de urgență.

8. Ascultați postul de radio local și alte mijloace de comunicare pentru avertismente meteorologice

Postul de radio local va transmite informații specifice zonei dumneavoastră. Aceste informații vă pot ajuta să identificați lucruri cum ar fi locațiile care trebuie evitate în caz de inundații fulgerătoare, închideri de drumuri, centre de evacuare și de recuperare.

În timpul furtunilor se întrerupe adesea curentul electric, iar apa poate afecta prizele de electricitate din casă, așa că asigurați-vă că aveți lanterne cu baterii și radiouri cu baterii de rezervă.

Nu uita ce trebuie să faci când e furtună

Atunci când o furtună puternică se află la orizont, este extrem de important să știi ce trebuie să faci când e furtună. Autoritățile vor emite avertizări meteorologice prin intermediul site-ului, al liniilor telefonice automate de informare și al serviciului de urgență. Posturile de radio și de televiziune vor difuza, de asemenea, declarațiile meteorologice, da și un ghid complet. Fiți atenți la aceste informații.

Verificați întotdeauna prognoza meteo înainte de a ieși pe apă. Nu mergeți cu barca pe timp de furtună. Dacă vă aflați pe apă și vedeți că se apropie vremea rea, îndreptați-vă imediat spre țărm. Asigurați tot ceea ce ar putea fi spulberat de vânt sau smuls – în interior și în exterior.

Obiectele care zboară, cum ar fi tomberoanele de gunoi și mobilierul de grădină, pot răni persoane și deteriora bunuri. Luați în considerare posibilitatea de a merge în zona adăpostită pe care dumneavoastră și familia dumneavoastră ați identificat-o în planul de urgență.

Ce trebuie să faci dacă ești în interiorul unei furtuni

Dacă vă aflați în interior în timpul unei furtuni, stați departe de ferestre, uși și șeminee. Dacă sunteți sfătuit de către oficialități să evacuați, faceți acest lucru. Întârzierea poate face ca evacuarea ulterioară să fie dificilă sau imposibilă. Luați cu dvs. trusa de urgență.

Dacă vă aflați în interior, puteți folosi un telefon mobil sau fără fir în timpul unei furtuni puternice, dar nu este sigur să folosiți un telefon cu fir. Dacă vă aflați într-o mașină, opriți mașina departe de copaci sau de linii electrice care ar putea cădea peste dumneavoastră. Evitați baza pantelor abrupte sau instabile și zonele joase predispuse la inundații. Rămâneți în interiorul mașinii.

Ce trebuie să faci când sunt viscole și furtuni de iarnă

Viscolul vine pe un val de aer rece arctic, aducând zăpadă, frig aspru, vânt puternic și vizibilitate redusă din cauza zăpezii spulberate. Viscolul poate dura de la câteva ore până la câteva zile. Sunt deseori însoțite de vânturi puterniceși  aduc căderi abundente de zăpad. Pot include un „avertisment” de răcire a vântului, emis atunci când temperaturile foarte scăzute și combinate cu vântul ar putea crea condiții exterioare periculoase pentru activitatea umană.

Poate da naștere unei avertizări de furtună de vânt atunci când se așteaptă ca vântul să atingă o viteză constantă între 65-75 km/h, sau 90-100 km/h în rafale. Poate lăsa căderi abundente de zăpadă care pot provoca cedări sau prăbușiri de acoperișuri.

Dacă se prognozează viscol sau zăpadă spulberată puternic, este posibil să doriți să știți ce trebuie să faci când e furtună de iarnă, sau chiar viscol. Așa că, cel mai bine este să înșirați o linie de siguranță între casa dumneavoastră și orice alte structuri sau clădiri în cazul în care trebuie să mergeți la ele în timpul furtunii. Atunci când o furtună de iarnă lovește, rămâneți în casă. Pentru astfel de situații există și un ghid complet care vă poate ajuta.

Dacă trebuie să ieșiți afară, îmbrăcați-vă în funcție de vreme. Îmbrăcămintea exterioară trebuie să fie bine țesută și să fie hidrofugă. Jacheta trebuie să aibă o glugă. Purtați mănuși, acestea sunt mai călduroase decât mănușile – și o pălărie, deoarece o cantitate semnificativă de căldură corporală se pierde prin cap.

Ce trebuie să faci când sunt anunțate uragane

Uraganele sunt furtuni tropicale violente. Aceste furtuni extreme apar atunci când vânturile se rotesc în jurul unui centru de presiune scăzută. În centru, numit ochi, există adesea o zonă calmă de cer albastru. Deși la noi sunt extrem de rare, urganele sunt mai mari și provoacă pagube mai extinse decât tornadele.

Un sistem foarte mare poate avea o lățime de până la 1.000 de kilometri. Apar vânturi foarte puternice, de cel puțin 120 de kilometri pe oră, în jurul „ochiului”, însoțite de ploi torențiale.

Pot aduce ploi abundente și provoca inundații semnificative. Pot fi adesea urmărite cu mai multe zile înainte de a ajunge la sol. De obicei, se deplasează încet și pot lovi comunitățile timp de câteva ore.

Cum ne pregătim când e furtună. Ghid complet

Pentru a vă pregăti pentru o furtună, ar trebui să cunoașteți riscurile specifice comunității și regiunii dvs. pentru a vă ajuta să vă pregătiți mai bine. Așa cum spuneam, este imperios necesar să elaborați un plan de urgență. Fiecare gospodărie are nevoie de un plan de urgență. Acesta vă va ajuta pe dumneavoastră și familia dumneavoastră să știți ce să faceți în caz de urgență.

Nu uitați că este posibil ca familia dumneavoastră să nu fie împreună atunci când are loc o furtună sau o altă urgență. Identificați locurile sigure în care toată lumea ar trebui să se întâlnească în cazul în care trebuie să părăsească locuința în timpul unei situații de urgență.

Începeți prin a discuta despre ceea ce s-ar putea întâmpla și ce ar trebui să faceți acasă, la școală sau la serviciu în cazul unei furtuni puternice. Pentru a fi pregătiți, faceți o listă cu ceea ce trebuie făcut din timp.

Păstrați documentele importante ale familiei, cum ar fi certificatele de naștere, pașapoartele, testamentele, documentele financiare, polițele de asigurare etc., în recipiente impermeabile. Identificați o persoană de contact adecvată din afara orașului care poate acționa ca punct central de contact în caz de urgență.

Scrieți și exersați planul dumneavoastră cu întreaga familie cel puțin o dată pe an. Asigurați-vă că toată lumea are o copie și că o păstrează la îndemână.

Ce trebuie să conțină trusa de urgență

În caz de urgență veți avea nevoie de câteva provizii de bază. S-ar putea să trebuiască să vă descurcați fără curent electric sau apă de la robinet. Pregătiți-vă să fiți autosuficienți pentru cel puțin 72 de ore.

Este posibil să aveți deja unele dintre aceste articole, cum ar fi o lanternă, un radio cu baterii, alimente și apă. Cheia este să vă asigurați că acestea sunt organizate și ușor de găsit. Ați putea să vă găsiți lanterna în întuneric?

Asigurați-vă că trusa dvs. este ușor de transportat. Păstrați-o într-un rucsac, geantă de voiaj sau valiză cu roți, într-un loc ușor de accesat și accesibil, cum ar fi dulapul din holul din față. Asigurați-vă că toată lumea din casă știe unde se află trusa de urgență.

Trusa de urgență de bază

  • Apă – cel puțin doi litri de apă de persoană pe zi. Includeți sticle mici care pot fi transportate cu ușurință în cazul unui ordin de evacuare.
  • Alimente care nu se vor strica, cum ar fi conserve, batoane energizante și alimente uscate (nu uitați să înlocuiți alimentele și apa o dată pe an).
  • Desfăcător manual de conserve.
  • Lanternă cu manivelă sau cu baterii (și baterii de rezervă).
  • Radio cu manivelă sau cu baterii (și baterii de rezervă).
  • Trusă de prim ajutor.
  • Articole speciale, cum ar fi medicamente eliberate pe bază de rețetă, lapte praf pentru sugari, echipamente pentru persoanele cu handicap.
  • Chei suplimentare de la mașină și de la casă.
  • Ceva bani în numerar în bancnote mai mici, cum ar fi bancnote mici și mărunțiș pentru telefoanele publice.
  • O copie a planului dvs. de urgență și informații de contact
  • Puteți achiziționa o trusă de urgență preambalată de la Crucea Roșie