Ce trebuie să facă şoferii de acum dacă încredinţează maşina altcuiva? Amenzile sunt uriaşe, avertismentul autorităţilor

Ce trebuie să facă şoferii de acum dacă încredinţează maşina altcuiva? Amenzile sunt uriaşe, avertismentul autorităţilor
Mare atenție ce faceți de azi înainte!

Majoritatea dintre noi suntem șoferi și ținem foarte mult la mașina din dotare. Există și o vorbă în popor care spune ce nu e bine să împrumuți niciodată. Cu toate astea, mai ales dacă e cineva apropiat, te îndupleci cu greu, dar îi împrumuți mașina. Dar, asta implică și riscuri, legale cel puțin. Conform unei legi, promulgate azi de președinte, se schimbă regulile jocului. Noua lege spune clar ce trebuie să facă şoferii care încredinţează maşina altcuiva. În cazul neconformării, amenzile sunt uriaşe.

De ce nu este bine să împrumuți mașina ta altcuiva

Atunci când împrumutați mașina unui prieten sau unui membru al familiei, există riscul ca acesta să aibă un accident de mașină. Dacă acest lucru se întâmplă, este important să știți dacă puteți fi tras la răspundere pentru daune.

Există mai mulți factori care pot afecta răspunderea și suma plătită pentru acoperirea daunelor.

Ceea ce poate nu știți, este că atunci când împrumutați cuiva mașina dumneavoastră, îi împrumutați și asigurarea auto.

Acest lucru se datorează faptului că majoritatea polițelor de asigurare urmăresc mașina, nu șoferul.

În cazul unui accident, asigurarea auto ar acționa ca acoperire primară. Acest lucru este valabil chiar dacă șoferul are asigurare.

Dacă îi permiteți unui prieten să vă împrumute mașina și acesta provoacă un accident, asigurătorul dumneavoastră auto ar fi responsabil pentru plata daunelor aduse celuilalt șofer și pasagerilor acestuia, până la limitele poliței dumneavoastră.

În cazul în care daunele depășesc limitele poliței, asigurarea prietenului dumneavoastră ar acționa ca o potențială acoperire secundară.

În cazul în care prietenul nu este vinovat de accident, asigurarea celuilalt șofer ar trebui să plătească pentru toate daunele cauzate.

Aceasta este procedura standard în statele în care există o asigurare cu vinovăție, dar asta nu exclude șansele să fiți tras la răspundere, în calitate de proprietar.

Dar, conform legii promulgate de Klaus Iohannis astăzi, lucrurile se schimbă, chiar și atunci când şoferii încredinţează maşina altcuiva.

O nouă lege schimbă lucrurile pentru şoferii care încredinţează maşina altcuiva

Proiectul de lege intra cu ceva vreme în urmă în comisiile de specialitate din Parlament.

Ulterior, fără prea multe dezbateri, proiectul de lege era aprbat și trimis președintelui pentru promulgare, lucru care s-a și întâmplat astăzi.

În mai a.c, deputatul PNL Cristian Tudor-Băcanu, alături de alți deputați, propunea o modificare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

În noul act legislativ, spune în justificări deputatul, se stipulau mai atribuții pentru membrii Polițiilor Locale, altele decât cele existente, în speță verificarea actelor de proveniență ale mașinilor, chiar și în cazul în care şoferii încredinţează maşina altcuiva, modificările fiind aduse la următorul articol din OUG:

„dispozițiile art. 7 lit. h) din Legea poliției locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei careia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate”

Cu alte cuvinte, polițiștii locali vor avea dreptul să ceară, atât actele șoferului, cât și cele ale proprietarului de drept al autovehicului împrumutat.

În cazul în care nu se întâmplă acest lucru, legea aplică amenzi extrem de mari în acest caz. În noua lege, promulgată de Klaus Iohannis, se face următoarea precizare:

„Art. 109. – (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier sau de către polițistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către poliţiştii de frontieră.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor de către polițistul local se fac cu respectarea dispozițiilor Legii poliției locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

Așa că mare atenție de azi înainte, mai ales şoferii care încredinţează maşina altcuiva!

Urmăriți Playtech.ro și pe