11 apr. 2022 | 18:22

Ce trebuie să facă românii care depun dosarul de pensie, dar nu au cartea de muncă scanată

News
Ce trebuie să facă românii care depun dosarul de pensie, dar nu au cartea de muncă scanată
Multi romani nu au cartea de munca copiata in format digital

Ce trebuie să facă românii care depun dosarul de pensie, dar nu au cartea de muncă scanată. Cărţile de muncă au fost scanate de către Casele de Pensii, între anii 2006-2008 într-un  procent estimat de 80%. Astfel, foarte muți dintre cei care vor ieși la pensie nu vor avea la dipoziție cartea de muncă în formă digitală.

Mulți dintre români nu au cartea de muncă scanată. Ce trebuie să facă aceștia

Nu toate cărțile de muncă au fost fotocopiate electronic în condiții care să scutească de emoții operatorul casei de pensii care are rolul de a stabili valoarea unei pensii.

Astfel, pentru aceia dintre salariați care au cărți de muncă care are înscrisurile de proastă calitate este recomandat să obțină din timp adeverințe care să reconstruie, cel puțin, paginile în cauză. În acest fel s-ar putea să scutească foarte multe probleme.

Cărțile de muncă, depuse la dosarul de penisonare

Procesul de preluare date şi scanare a cărților de muncă s-a derulat până la data de 30.12.2010. Salariații ale căror carnete de muncă nu au fost scanate trebuie să păstreze aceste documente, în original, în contextul în care la deschiderea drepturilor de pensie, acestea trebuie depuse în original la dosarul de pensionare, potrivit Casei Naționale de Pensii.

Pe de altă parte, s-a anunțat că o nouă categorie de salariați au posibilitatea să iasă mai devreme la pensie. Astfel, Legea 74/2022 a fost publicată în Monitorul Oficial și se aplică începând cu data de 10 aprilie 2022, în toată țara.

Ce categorie de români pot ieși mai devreme la pensie

Românii care au lucrat în grupa I și / sau în grupa a II-a de muncă în termocentralele pe bază de cărbune sau în unitățile de extracție a cărbunelui au acum șansa să iasă la pensie mai devreme.

Conform Casei Naționale de Pensii, grupele de muncă ale celor care au lucrat în unitățile de mentenanță și producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, precum și în unitățile de extracție a cărbunelui, personal direct și nemijlocit în utilizarea utilajelor și procedeelor specifice acestei ramuri, sunt recunoscute de asemenea.

Cui se eliberează adeverință

Adeverințele sunt emise de către angajatorul la care și-au desfășurat activitatea angajatul sau, dacă acesta nu mai există, de către deținătorul arhivei. De asemenea, Casa De pensii transmite faptul că „adeverinţele care fac obiectul Legii nr. 74/2022 se eliberează doar în situaţia persoanelor pentru care angajatorii au întreprins toate măsurile legale în vigoare până la data de 01.04.2001, privind încadrarea în grupe superioare de muncă”.

„Adeverinţele care fac obiectul Legii nr. 74/2022 se eliberează doar în situaţia persoanelor pentru care angajatorii au întreprins toate măsurile legale în vigoare până la data de 01.04.2001, privind încadrarea în grupe superioare de muncă”, conform CNPP.