Conform unei satistici recente, începând cu 2011, rata medie de abandon școlar în UE a fost cu cel puțin cinci procente mai mică decât în România. Cea mai mică rată de abandon școlar din România a fost înregistrată în 2015. Atunci a ajuns la 19,1 la sută. Datele arată că, până în 2020, rata abandonului școlar s-a îmbunătățit până la 15,6 la sută. Într-o întâlnire recentă, la Iași, Gabriela Firea a explicat ce trebuie să facă românii din străinătate cât mai curând. Conform ministrului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, acest demers este obligatoriu.
În urmă cu șapte ani, Ministerul Educației Naționale din România, cu colaborarea Băncii Mondiale, a elaborat „Strategia de reducere a părăsirii timpurii a școlii”. Strategia era menită să definească abordările utilizate în atingerea obiectivelor cadrului ET 2020. În același timp strategia vorbea de reducerea ratei elevilor care renunță prematur de educație.
ONG-urile românești s-au implicat în prevenirea și reducerea abandonului școlar în România. Majoritatea ONG-urilor au implementat programe educaționale pentru copiii defavorizați pentru a preveni acest fenomen extrem de acut.
Cu toate acestea, în ciuda multiplelor acțiuni de prevenire, mulți copii renunță la școlarizare înainte de a termina școala. Ratele abandonului școlar în România au crescut, mulți dintre copii provenind din familii defavorizate, destrămate sau ai căror părinți au decis să plece în străinătate.
Strict pe această temă, a părinților plecați în afară și ai căror copii abandonează școala, Gabriela Firea a făcut astăzi un anunț extrem de important. La o întâlnire recentă de la Iași, ministrul a făcut precizările de rigoare. Acestea sunt informații care-i vizează direct pe acești părinți:
„Înființăm Observatorul Național al Copilului și implicăm membrii comunităților locale pe a identifica toți copiii aflați în situații de risc.
În fiecare localitate va exista o structură comunitară consultativă – din care pot face parte preotul, învățătorul, medicul de familie, polițistul de proximitate, reprezentanți ai instituțiilor sau ai societății civile – care va identifica situațiile dificile.
Dacă un copil are nevoie de sprijin îl va primi, în funcție de necesitățile concrete. Munca membrilor acestui consiliu va fi plătită, pentru că trebuie stimulați să facă această activitate din timpul lor liber, iar indemnizația de ședință este egală cu 1% din salariul primarului.”, scrie Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.
Demersul anunțat de Gabriela Firea are în vedere, pe puțin, cei peste 40.000 de copii care au fost lăsați în grija altor persoane, care au venituri extrem de mici. De fapt, în esență, ministrul le cere românilor plecați afară să trimită parte din banii câștigați pentru susținerea minorilor și pentru a diminua abandonul școlar, din motive de subzistență.
Conform ministrului, această nouă lege este menită să schimbe și modalitatea de finanțare. Gabriela Firea declară că „pentru serviciile sociale destinate prevenirii separării copilului de familie se propune asigurarea finanțării de la bugetul de stat a cel mult jumătate din necesar. Sumele vor fi stabilite în funcție de numărul de copii înregistrați în Observatorul Național Copilului.”
„Am mai făcut un pas important în aceste luni. Am reușit deblocarea în Parlament a proiectului de modificare a legii 272/2004 privind protecția drepturilor copilului.
Există prevederi noi, foarte utile, care vor veni în ajutor copiilor care au părinții plecați la muncă în străinătate. Și nu sunt putini acești copii. Ultimele statistici vorbesc de aproape 12.000 de copii cu ambii părinți peste hotare, rămași în grija rudelor.
De acum, este obligatoriu să existe o persoane desemnată să se ocupe de creșterea unui copil cât timp părinții sunt la muncă și să răspundă dacă nu o face cum și-a asumat!”, încheie Gabriela Firea anunțul de astăzi.