Majoritatea românilor sunt mari consumatori de castraveți murați în special în această perioadă. Sezonul rece aduce pe mesele tuturor salată de boeuf, platouri tradiționale și diverse fripturi. Toate acestea sunt servite cu castraveții puși la fermentat chiar la sfârșitul verii. Gospodinele îi prepară în diverse moduri în funcție de zona de unde provin. Cu toate astea, nu multe persoane știu detalii despre ei. Ce spun specialiștii și cine nu trebuie să îi mănânce?
Românii consumă castraveți murați în multe preparate. Aceștia se află în salata de boeuf care este nelipsită de pe masa de Sărbători, dar și alături de friptura de la felul al doilea sau în platoul tradițional de la început. Află că nu toată lumea trebuie să se delecteze cu produsul tradițional.
Doar oamenii sănătoși pot consuma frecvent castraveți fermentați. În ciuda faptului că au multe beneficii, aceștia sunt interziși celor cu afecțiuni renale severe sau celor cu hipertensiune, conform medicului Gheorghe Mencinicopschi.
Castraveții murați au puține calorii, au o încărcătură glicemică mică și conțin caroten, acid folic și calciu. Oamenii care suferă de hipertensiune arterială trebuie să-i consume în cantități mici și să-i spele de sare înainte de masă.
Nutriționistul Mihaela Bilic a făcut recent publică o informație care o să bucure pe toată lumea. Aceasta a adus urmăritorilor săi o rețetă specială de tzatziki, dar cu smântână simplă și castraveți murați pe care cel mai probabil mulți dintre români îi au în cămară.
Specialistul a susținut că legumele acestea fermentate blochează colesterolul din smântână. Mai exact, murăturile din sosul special cresc semnificativ activitatea antioxidantă. De asemenea, efectele benefice sunt rezultatul ,,sinergiei care se crează între produsele lactate și legume.”
„Castraveții murați blochează colesterolul din smântână. Chiar dacă nu suntem în Grecia și pe meleaguri românești se consumă vara faimosul sos tzatziki cu iaurt/smântână, castraveți și usturoi. Fie ca e vorba de salate, cartofi prăjiți, carne sau pește, gustul lui acrișor-răcoritor ne bucură simțurile și ajută digestia. Prin adăugarea de castraveți murați la smântână a crescut semnificativ activitatea antioxidanta.
Efectele benefice sunt rezultatul sinergiei care se crează între produsele lactate și legume, dar mai ales procesului de fermentație lactică și coloniilor de bacterii cu bioeficiență crescută. Încă un argument/o recomandare în favoarea sănătății și imunității noastre: combinați bacteriile lactice din iaurt și smântâna cu cele din murături! Merg de minune împreună.”, a transmis Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.