Ce tip de varză se pune la murat, de fapt. Detaliul la care să fii atent, doar acest soi e indicat
Cei mai mulți români abia așteaptă varza murată, iar majoritatea gospodinelor se grăbesc să termine de gătit produsele pentru iarnă. Cămara celor mai mulți este plină cu bunătăți precum: zacuscă de legume, zacuscă de pește, dulceață, gem și murături diverse. Varza cu siguranță nu lipsește din casele tuturor, mai cu seamă că se folosește la sarmale, în ciorbă sau ca salată asortată lângă diferite tocănițe. Cu toate astea, puține doamne știu care este tipul potrivit de pus la murat.
Truc pentru gospodine: ce tip de varză se pune la murat?
Majoritatea românilor consumă produsele tradiționale care se pregătesc la finalul primăverii sau la început de toamnă. Aceste perioade sunt cele mai obositoare pentru gospodinele care prepară diverse rețete pentru cămara plină cu bunătăți.
Cele mai multe știu că familia adoră să aibă pe masă pe timpul iernii preparate precum: zacuscă de legume, zacuscă de pește, gem, dulceață și murături.
Cu toate astea, puține doamne cunosc tipurile potrivite de varză pentru pus la murată. Varza este de departe cea mai consumată pentru că se utilizează la sarmale, în ciorbă, dar și ca salată cu piper și puțin ulei de floarea-soarelui.
Cât de mare trebuie să fie?
Specialiștii susțin că cea mai bună este cea coaptă foarte bine, albă și cu foi subțiri. Mai mult decât atât, căpățâna sa trebuie să fie îndesată, plină cu frunze ferme și neafectate de insecte. Această legumă trebuie să fie din recolta de toamnă pentru că are frunza mai fină și mai subțire decât cea din vară.
,,La sarmale, cea mai bună varză trebuie să aibă frunzele subţiri şi fine, cu nervuri cât mai mici, ca să puteţi rula compoziţia din carne”, spune Loredana Tănase, gospodină din Berca.
,,Dimensiunea căpăţânii contează şi ea. Aceasta trebuie să aibă maxim 20 de centimetri în diametru dar nu mai mică de zece centimetri. Apoi, e bine să ştii că primele două, trei straturi de frunze trebuie îndepărtate neapărat pentru că acestea sunt fie deteriorate de la transport, fie de la insecte”, mai spune aceasta.
Cum pregătești saramura?
Saramura se pregătește direct pe cântar. La 10 litri de apă trebuie să adaugi câte 500 de grame de sare mare potrivită pentru murături. De asemenea, pregătirea recipientului este importantă. Curăță butoiul și spală bine mai ales gura și partea de jos.
Așteaptă să se usuce și după pune pe funtul lui câțiva butuci de lemn. Adaugă condimentele (crenguțe de cimbru, boabe de piper, rădăcină de țelină, morcovi, rădăcini de hrean și boabe de muștar) și toarnă apă peste verzele puse anterior cu grijă.