12 apr. 2024 | 15:52

Ce temperatură trebuie să aibă solul când plantezi roșiile în grădină. Așa vei avea o recoltă bogată

Diverse
Ce temperatură trebuie să aibă solul când plantezi roșiile în grădină. Așa vei avea o recoltă bogată
Ce temperatură trebuie să aibă solul când plantezi roșiile în grădină. Așa vei avea o recoltă bogată

Dacă vrei să ai o grădină impecabilă, trebuie să ții cont de toate detaliile. Poate părea ușor să lucrezi în grădină, dar dacă vrei să ai culturi sănătoase și să culegi roade bogate, trebuie să fii foarte atent. Foarte importantă este temperatura solului atunci când plantăm roșiile, decisiv chiar pentru plantele noastre.

Când plantăm, de fapt, roșiile în grădină

Plantarea roșiilor în grădină nu ar trebui făcută la întâmplare, dacă vreți legume delicioase și sănătoase. Așa cum și alte plante au nevoi specifice, roșiile ar trebui să înceapă dezvoltarea în condiții optime de temperatură, lumină și umiditate adecvate.

Dacă alegem momentul potrivit pentru plantarea răsadului, acestea vor avea o evoluție impresionantă. Dacă porniți cu dreptul de la început, vă asigurați o cultură dezvoltată și bogată în plin sezon estival.

Un factor esențial care trebuie luat în considerare atunci când se decide momentul de plantare a roșiilor este temperatura aerului și a solului. Chiar dacă nu au nevoie de un tratament tocmai special și sunt plante versatile, roșiile au nevoie de un aer și un sol optime la plantare.

Odată expuse la la temperaturi sub 7 grade Celsius, plantele nu vor supraviețui. Mai mult decât atât, în condiții de frig extrem, sub pragul de 3 grade Celsius, roșiile au toate șansele să moară și să nu mai poată fi salvate nici cu substanțele speciale.

Înainte de a te apuca de plantat, trebuie să alegi perioada optimă pentru acest proces. Un criteriu esențial în stabilirea momentului potrivit pentru plantare este temperatura minimă a aerului. Conform experților, este recomandat ca, timp de cel puțin 4-5 zile consecutive, temperatura minimă să fie constantă și să depășească pragul de 10 grade Celsius.

Temperatura potrivită a solului la plantare

Înainte de plantare, trebuie să urmărim condițiile meteorologice pentru cel puțin o săptămână, pentru ca munca noastră să nu fie în zadar. Prognozele specializate în agricultură oferă o estimare precisă a vremii, care ne va indica dacă putem sau nu să realizăm lucrările agricole plănuite.

Pentru plantare, este recomandat să se țină cont de temperaturile minime din diminețile respective, care ar trebui să fie de cel puțin 10 grade Celsius și, ideal, să nu coboare sub 4-5 grade Celsius. Dacă este o diferență de 1-2 grade, nu ar trebui să reprezinte o piedică, dar ne asumăm și anumite riscuri.

În plus, un alt aspect important este temperatura solului. Se ține cont de valorile de la o adâncime de aproximativ 15 centimetri, care ar trebui să se situeze în jurul a cel puțin 12 grade Celsius. Această măsură poate fi efectuată cu ajutorul unui termometru introdus în sol, care va indica exact temperatura acestuia.

Perioada optimă pentru plantarea răsadurilor de roșii în grădină începe în general din luna mai, însă mulți grădinari aleg să planteze și la finalul lunii aprilie, în cazul în care primăvara este mai călduroasă.

Totuși, specialiștii au transmis câteva date clare de plantare, după care ne-am putea ghida:

  • 1-10 mai în regiunile mai călduroase, în special în sudul și vestul țării;
  • 10-20 mai în regiunile cu temperaturi moderate, cum ar fi nordul sau estul țării;
  • după 20 mai în regiunile mai răcoroase, cum ar fi zonele montane.

Distanța de plantare a răsadurilor de roșii în grădină poate varia în funcție de tipul și dezvoltarea soiului sau hibridului. În general, se recomandă o distanță de aproximativ 50-70 de centimetri între rânduri și de 30-40 de centimetri între plante pe rând.

Amestecul care protejează roșiile din grădină

Dacă ești în căutarea unui amestec care să protejeze culturile de roșii, avem cea mai simplă și eficientă soluție. Pentru acest tratament util ai nevoie de doar câteva ingrediente, pe care le găsești în cămară:

  • 4 litri de apă caldă
  • 100 de grame de drojdie proaspătă sau 15 grame de drojdie uscată
  • 15 linguri de zahăr
  • un recipient de cel puțin 12 litri, pentru că drojdia își va tripla volumul în timpul fermentației.

Pentru început, amestecă 4 litri de apă caldă cu 15 linguri de zahăr și 15 grame de drojdie și asigură-te că sunt complet dizolvate. Asigură-te că folosești un recipient suficient de mare, de minim 12 litri, pentru că drojdia va începe să fermenteze și își va tripla volumul în timpul procesului.

Amestecul trebuie lăsat cel puțin 5-10 ore, pentru a te asigura că drojdia a acționat. Din când în când, mai poți amesteca lichidul, pentru că pot rămâne ingrediente care nu s-au omogenizat așa cum trebuie/

Poți lăsa soluția să se odihnească și peste noapte, dacă nu e nevoie urgent de ea. La final, amestecă totul cu încă 6 litri de apă. Tot ce rămâne acum este să te ocupi de administrarea acestui tratament.

Aplică soluția astfel: pulverizează roșiile o dată la fiecare 15 zile și castraveții la 10 zile, dacă îi ai în grădină. Acest amestec poate fi folosit atât ca îngrășământ pentru rădăcini, cât și ca spray foliar, oferind protecție și nutriție plantelor tale în mod natural, fără să le afecteze.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Un ciclon polar lovește România exact înainte de Crăciun
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro