26 sept. 2023 | 17:40

Ce taxă ar putea plăti românii care merg în străinătate în vacanţă. Patronatele de turism din România le-au pus gând rău

News
Ce taxă ar putea plăti românii care merg în străinătate în vacanţă. Patronatele de turism din România le-au pus gând rău
O nouă taxă pentru cei care preferă să facă vacanțele în străinătate

Obișnuiești să îți faci vacanțele în străinătate? Ei bine, atunci cu siguranță subiectul acestui articol va fi de mare interes pentru tine! Iar asta pentru că patronatele de turism din România le-au pus gând rău tuturor celor care optează să plece pentru hotare în concediu. Ce taxă ar putea fi introdusă.

Românii ar putea plăti o taxă în plus pentru vacanțele în străinătate

Federația Patronatelor din Turismul Românesc vin cu o propunere care singur nu va fi pe placul românilor care își fac, an de an, concediul peste hotare. Aceștia ar urma să plătească o sumă de bani în plus atunci când cumpără o vacanță, pe lângă taxa turistică ce se aplică oricum de către țara de destinație.

Propunerea îi privește nu doar pe clienții agențiilor de turism, ci și pe românii care obișnuiesc să plece peste hotare pe cont propriu.

Unde vor merge acești bani

Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc care lucrează la un astfel de proiect, spune că banii proveniți din această taxă ar urma să se folosească pentru promovarea țării.

”În România nu avem bani să ne promovăm pe destinații externe, cei care vin vin întâmplător. Am pornit de la modelul de succes al Turciei care are buget de promovare de 225 milioane de euro până în 2028, în timp ce România are anul acesta buget de 3 milioane de euro.

Ne-am gândit ca fiecare turist român care pleacă din țară să participe la promovarea României. A fost un model de succes acum 30 de ani când din TVA, 3% se ducea în promovarea turismului. Avem mai multe variante, una e să se plătească suplimentar o taxă modică.

În Turcia se plătesc 12 euro de persoană. Noi am vrea ca aceste sume să fie deduse dintr-un impozit al agenției respective, să plătească mai puțin TVA, dar banii să aibă destinație precisă, nu să se ducă undeva unde să nu știe nimeni de ei.”, a spus acesta, la Digi24.

Ce taxă ar putea plăti românii care merg în străinătate în vacanţă

O nouă taxă pentru cei care preferă să facă vacanțele în străinătate

Despre ce sumă este vorba

Cât despre suma mai exactă, acesta a menționat că ar fi vorba despre o taxă de un euro. Ea ar urma să fie echitabilă pentru toată lumea.

”Ne gândim la un euro. Încercăm să găsim o modalitate ca să fie echitabil pentru toată lumea. Ne gândim ca acești bani să fie colectați de site-uri de rezervări online, de companii aeriene.

Așteptăm să treacă această furtună financiar-fiscală care e în Parlament ca apoi să venim și noi cu această propunere care să fie implementată într-un act normativ, nu vrem să afecteze bugetele turiștilor. Nu s-a purtat o discuție oficială la nivel de minister.

Au fost contacte neoficiale cu Ministerul de Finanțe, al Economiei, cu colegi din țară, urmează să discutăm cu agențiile de turism care, bineînțeles că nu sunt de acord cu această măsură pe care vrem să o implementăm”, a completat Dragoș Răducan.

Citește și: Staţiunile de pe litoral în care plăteşti taxă de turist din 2023. Suma nu e deloc mică!

Parteneri
BREAKING NEWS! Florin Piersic a fost transportat de urgență la București! Primele imagini, după ce infecția a ajuns în tot corpul
Redactia.ro
3 zodii care au șanse să câștige la Loto în această lună. Se pare că norocul este de partea lor
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
Revenire de senzație pentru Chefi. Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au început
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
Pot rămâne FĂRĂ LOCUINȚĂ în orice moment. Pericol total pentru zeci de mii de oameni din ROMÂNIA
Capital.ro
O nouă categorie de români care va plăti o taxă la serviciile publice de apă potabilă și gunoi cu 50% mai mică
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Se ADAUGĂ VECHIME în muncă! SCHIMBAREA de la PENSIE
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro