Implanturile de microcipuri vor fi următorul mare lucru din Europa? Mii de suedezi au făcut pionierat în utilizarea microcipurilor futuriste care sunt implantate sub pielea mâinii.
Tehnologia este utilizată pentru sarcini de zi cu zi, cum ar fi accesul smartphone-ului, deschiderea ușii din față sau setarea unei alarme. Cei din spatele microcipurilor de dimensiunea unui bob de orez și implantat printr-o seringă, lucrează pentru a convinge și alte state din Europa să le folosească. Eric Larsen, care conduce Biohax Italia, așteaptă aprobarea în Italia a centrelor medicale și a ministerului sănătății. Acesta a spus că se așteaptă să implanteze un cip în aproximativ 2.500 de persoane în primele șase-opt luni la Milano și Roma.
Chiar și fără certificarea ministerului sănătății, Biohax Italia a reușit deja să încorporeze aceste cipuri în câteva sute de oameni cu ajutorul unui centru medical.
„Este un pas către viitor … Este extrem de futurist, deși deja se întâmplă. Această tehnologie s-a născut pentru a ne ajuta, pentru a ne oferi mici „superputeri Vedem că mulți oameni din Italia nu sunt mulțumiți [cu] adăugarea unui GPS sau ceva ce ne poate urmări mișcarea. Ar putea fi un pericol pentru noi. Nu urmărim mișcările, nu avem un GPS în interior, dar cred că o mulțime de oameni nu sunt conștienți de asta.”, a spus Larsen pentru Euronews.
Planificatorul suedez de soluții IT Martin Lewin folosește cele două microcipuri din mână pentru lucruri precum logarea în computer, setarea alarmei biroului și lansarea profilului lui LinkedIn, dar utilizarea lor ca o alternativă la plăți în numerar sau cu cardul este de așteptat să fie punctul forte al tehnologiei. În Suedia, microcipurile pot fi utilizate ca bilet de tren. Dar Lewin speră că în curând va putea să plătească cu ei.
Dar tehnologia nu a evoluat atât de repede cum se aștepta. Larsen a spus că în Italia, Biohax vorbește cu Vodafone și Paypal pentru a încerca să se realizeze acest lucru. O companie din Regatul Unit, BioTeq, lucrează de asemenea la crearea plăților fără contact cu microcipuri implantate. Steven Northam, directorul firmei britanice BioTeq, a declarat că acesta este „punctul de plecare pentru adoptarea„ în masă ”, întrucât compania primește zilnic întrebări despre „implanturi de plată”.
Microcipurile utilizează comunicații de câmp (NFC) și identificarea cu frecvență radio (RFID) pentru a comunica cu un sistem, sunt unde radio citite la contact strâns. Este „în esență aceeași” tehnologie care se află în telefonul sau cardul de debit, explică Dr. Rob van Eijk, directorul european pentru Forumul Viitorului Confidențialității, atunci când îl țineți aproape de un senzor. Aceasta prezintă aceleași probleme cunoscute de protecție a datelor, inclusiv posibilitatea ca cineva să poată primi semnalul.
Dar mulți dintre clienți vor primi aceste implanturi pur și simplu ca să își lanseze conturile LinkedIn pentru a-și împărtăși profilul mai rapid. Sunt surprinși să afle că este mai ieftin decât și-au imaginat la aproximativ 150 de euro. Implanturile nu sunt „reglementate ca dispozitive medicale și astfel pot fi implantate de oricine”, a spus Northam la BioTeq, dar compania folosește doar medici pentru a le implanta.