Ce țări au mai fost introduse în zona roșie. Mulți români își fac vacanțele aici
Duminică, de la miezul nopții, a intrat în vigoare noua listă a statelor cu risc epidemiologic de coronavirus, iar destinații de vacanță preferate de români sunt pe lista statelor cu risc epidemiologic de coronavirus.
Ce țări au mai fost introduse în zona roșie
Astfel, pe lista roșie se află țări precum Spania, Portugalia, Malta, Grecia sau Maldive, destinații de vacanță care sunt preferate de mulți dintre români în această vară.
De menționat este că persoanele vaccinate care vin în România din statele aflate în zona roșie nu intră în carantină, însă cele nevaccinate împotriva COVID-19 care sosesc în România din state aflate în zona roşie intră în carantină.
În plus, copiii care au vârsta sub șase ani sunt exceptați automat de la carantină, iar cei cu vârsta cuprinsă între șase și 16 ani sunt exceptați dacă la intrarea în țară prezintă un test cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.
State care se regăsesc pe lista galbenă sunt: Israel, Statele Unite ale Americii, Turcia, Rusia, Emiratele Arabe, Danemarca, Maroc şi Belgia. Deocamdată, Bulgaria, o destinație vizitată de mulți români, se află pe lista verde, însă autorităţile avertizau că ar putea fi inclusă în scurt timp pe lista galbenă.
Avertizările medicilor despre valul 4 al pandemiei
Valul 4 al pandemiei de coronavirus se apropie și în România, iar medicii dau avertismente că spitalele vor fi iar suprasolicitate atunci când numărul infectărilor cu varianta Delta o să crească. În ATI au ajusn primii pacienți infectați cu varianta Delta, iar mulți bolnavi cronici sunt încă nevaccinați. Astfel că medicii îi roagă pe pacienți să își facă vaccinul.
„În Unitatea de Primiri Urgențe au început deja să apară primele cazuri confirmate chiar cu Delta. În momentul de față, camera de gardă are cam 200-300 de prezentări.
La 200-300 de prezentări zilnic, în momentul în care vor apărea pacienții COVID-pozitivi, care trebuiesc izolați de restul, va fi din nou măcel”, a spusFiorela Mitoiu, medic- şef UPU la Spitalul „Sf. Pantelimon” din București, potrivit Digi24.
În țara noastră a sunt deja confirmate peste 125 de cazuri cu tulpina Delta şi sunt înregistrate deja cel puțin 6 decese, toate acestea la persoane nevaccinate.
De menționat este că tulpina Delta a devenit deja predominantă în Europa.
„Tulpina Delta este considerată cea mai adaptată variantă virală din toate care există în circulație la acest moment. Această variană are o transmisibilitate, practic o contagiozitate, cu 60 la sută mai mare față de tulpina britanică.
Vestea bună este aceea legată de faptul că vaccinurile actuale, toate patru pe care le avem disponibile, își mențin eficiența față de tulpina Delta”, a spus și Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV.