Ce ţări au demarat vaccinarea cu a treia doză. Lista completă. Când va începe şi în România

de: Năstase Mirabela
02 09. 2021

Ce țări au demarat vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-coronavirus. Momentan, în Uniunea Europeană Ungaria este unica ţară care a început deja să administreze a treia doză de vaccin oricui doreşte. Iată lista țărilor din întreaga lume în care se administrează a treia doză de vaccin anti-covid.

Ce ţări au demarat vaccinarea cu a treia doză

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat ieri că situația actuală nu nu impune imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-Covid și recomandă ca persoanele vulnerabile la nivel mondial să fie vaccinate să fie complet vaccinate înainte ca țările să desfășoare un rapel.

Aceste recomandări au fost comunicate înainte ca guvernul american să anunțe campania de vaccinare cu a treia doză începând din 20 septembrie.

„Considerăm în mod clar că datele de astăzi nu indică necesitatea rapelurilor”, a spus directoarea ştiinţifică a OMS, Soumya Swaminathan, într-o conferinţă de presă.

Mai multe țări, precum precum Israel, Germania şi Franţa au decis imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-Covid a bătrânilor şi persoanelor cu sistem imunitar slab.

Statele Unite

Aici administrația președintelui Joe Biden a recomandat a treia doză la opt luni după finalizarea primei runde de vaccinare. La ora actuală, asta se aplicănumai persoanelor care au primit vaccinuri Moderna sau BioNTech/ Pfizer, însă se așteaptă să ofere și persoanelor care au primit vaccinul Johnson & Johnson, care a fost administrat într-o singură doză.

Austria

Aici, a treia doză de vaccin va fi administrată începând cu 17 octombrie. Astfel, doza va fi administrată la 6-9 luni de la prima rundă de vaccinare rezidenților din casele de îngrijire medicală, persoanelor peste 65 de ani, persoanelor fragile, dar și celor celor care au primit un vaccin Johnson & Johnson sau AstraZeneca ca primă doză.

Belgia

Aici s-a autorizat cea de-a treia doză de vaccin, în special vaccinul ARNm.

Danemarca

Persoanelor cu sistem imunitar slab li se va recomanda să le fie administrată a treia doză.

Franţa

Haute Autorité de Santé (HAS) a recomandat administrarea unei a treia doze de vaccin anti-Covid-19 persoanelot peste 65 de ani şi celor cu imunitate scăzută.

Germania

Aici se va începe în septembrie administrarea celei de-a treia doză de vaccin persoanelor în vârstă şi persoanelor cu risc.

Grecia

Aici s-a anunat pe 23 august că persoanelor vulnerabile li se va oferi o nouă doză cu vaccinuri ARNm, disponibilă în prima săptămână a lunii septembrie.

Marea Britanie

A treia doză de vaccin li se va administra persoanelor fragile şi vârstnicilor din Marea Britanie, începând cu luna septembrie.

Cehia

Guvernul ceh o să ofere un vaccin de rapel COVID-19 începând cu 20 septembrie oricărei persoane vaccinate anterior.

Spania

Țara este pregătită să administreze a treia doză de vaccin anti-Covid în situația în care studiile clinice, EMA şi comisia spaniolă de experţi în vaccinuri o vor recomanda.

Suedia

Aici campania de vaccinare pentru a treia doză o să înceapă în toamnă.

Ungaria

Ungaria este unica ţară din UE care a început deja să administreze a treia doză de vaccin anti-Covid.

Cambodgia

Cambodgia oferă o doză de vaccin AstraZeneca persoanelor care au primit vaccinuri Sinopharm şi Sinovac, încă din 12 august.

Ce se întâmplă în România

În ce privește România, Valeriu Gheorghiță, Coordonatorul Campaniei de vaccinare anunța în vară că din luna septembrie ar urma să înceapă administrarea celei de-a treia doze pentru persoanele la risc. La câteva săptămâni însă a revenit şi a spus că acest lucru „ar putea să înceapă” din octombrie. Experţii români sunt de părere că o a treia doză ar ajuta autorităţile să ţină sub control noul val.

„Vrem să demarăm a treia doză de vaccin, probabil, la începutul lunii viitoare. Tot mai multe date arată că în șase, opt luni de la schema completă de vaccinare scade imunitatea, însă se menține un beneficiu ridicat în ceea ce privește internările sau decesele.

Așteptăm recomandarea Agenției Europene a Medicamentului și vom începe cu persoanele vulnerabile și, probabil, cu personalul medical. Ulterior vom extinde și la celelalte categorii de persoane”, a explicat colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.