Ce sunt punctele de stabilitate și cum se vor recalcula pensiile în 2024. Detaliile pe care trebuie să le știe toți românii
Ce sunt punctele de stabilitate și cum se vor recalcula pensiile în 2024? Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit despre cum vor crește pensiile românilor la recalculare anul viitor. Conform ministrului, valoarea totală a punctelor de pensie se formează din punctele contributivă, punctele necontributive asimilate, respectiv punctele de stabilitate. Iată tot ce trebuie să știe românii despre acestea.
Ce sunt punctele de stabilitate și cum se vor recalcula pensiile în 2024
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a spus că punctele de stabilitate sunt punctele bonus oferite românilor care muncesc peste 25 de ani.
Citește și: Cu cât cresc pensiile în luna aprilie, de fapt. Cine primeşte bani în plus
Pensiile se vor recalcula începând de anul viitor și vor crește.
”Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani. Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat.
Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, un punct pe an. În felul acesta pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”, a explicat ministrul Muncii la Antena 3.
Ea a vorbit despre faptul că va exista o creștere medie raportată la noiembrie 2023. Astfel, în luna noiembrie 2024 raportă la noiembrie 2023 va există o creștere cam de 40% a pensiilor.
Ministrul Muncii a spus că există două principii de bază în noua lege a pensiilor: primul este că la muncă egală trebuie pensii egale, iar al doilea este respectarea contributivității.
Ce spune ministrul Muncii
Simona Bucura Oprescu a spus că prin noua lege a pensiei se dorește eliminarea inechităților, pentru că acum există pensionari care au ieșit la pensie în perioade diferite, care au avut aceeași muncă și parcurs profesional similar, dar încasează pensii diferite.
„În noua lege a pensiilor vom veni cu două principii de bază. Primul și cel mai important este acela că la muncă egală, este important să avem pensii egale. Și cel de-al doilea principiu important este respectarea contributivității.
Prin urmare, prin noua lege a pensiilor, încercăm să arătăm că și în România se poate și să arătăm că în România se poate și fără inechități. Fiindcă, din păcate, avem pensionari care au ieșit la pensie în perioade diferite, care au avut aceeași muncă, care au avut situații și parcurs profesional similar, dar cu toate acestea au pensii diferite.
Avem situații în care femei și bărbați, în aceleași condiții, au pensii diferite și nu în ultimul rând avem, în interiorul celor 1,2 milioane de pensionari care beneficiază de indemnizația minimă socială, din păcate, situații disproporționale”, a spus Simona Bucura Oprescu.
Noua lege a pensiilor
Ministrul Muncii a prezentat săptămâna trecută proiectul noii legi a pensiilor. Aceasta are la bază mai multe principii, printre care cel al contributivității, egalității, obligativității și cel al stabilității asigurării la sistemul public de pensii.
Află și: Veste importantă pentru pensionarii din România. Când se măresc pensiile cu rata inflației
Pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte.
Punctul de referință este valoarea punctului de pensie împărțit la 25.
Numărul de puncte de pensie se formează din numărul de puncte contributive, necontributive și din cele de stabilitate.
Stagiul de cotizare peste 25 ani va fi ajustat cu puncte suplimentare pentru vechime:
- 0,50 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 26-30 inclusiv
- 0,75 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 31-35
- 1 punct/an începând cu anul 36 de contributivitate
- De asemenea, toate cele 4.764.828 de pensii vor fi recalculate conform noii formule de calcul.
În noua lege a pensiilor, stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare sunt condiționate de un stagiu de cotizare contributiv.
Citește și: Veste de ultimă oră despre creșterea pensiilor în România. Pensionarii se vor bucura, e oficial
Pentru a beneficiat de pensie de limită de vârstă e necesar un stagiu minim contributiv de 15 ani. La calculul vechimii de 15 ani nu se vor avea în vedere perioadele asimilate, sporul de grupă sau perioadele necontributive.