Libertăți și obligații. Ce trebuie să facă firmele pentru angajații lor, din 15 mai, când România trece de la starea de urgență la starea de alertă. Proiectul de lege cuprinde și amenzi serioase pentru nerespectarea măsurilor.
Firmele cu peste 50 de salariați, fie din mediul privat, fie de la stat vor putea să adopte, pe perioada stării de alertă, programe individualizate de muncă, fără să aibă nevoie de acordul angajaților. Proiectul de lege care cuprinde acest lucru stabilește și o amendă mare pentru cei care nu vor face asta.
Proiectul de lege cu măsuri ce trebuie aplicate pe perioada stării de alertă, care trebuie însă adoptat de Parlament mai întâi, va da posibilitatea patronilor cu peste 50 de angajați să stabilească programe flexibile de muncă fără să aibă acordul acestora.
„Pe durata stării de alertă, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003-Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, angajatorii din sistemul privat, autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariați pot stabili programe individualizate de muncă, fără acordul salariatului, astfel încât între salariați să se asigure existența unui interval de o oră la începerea și la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore”, prevede documentul în formă adoptată luni de Executiv.
Conform Codului muncii, pliabilitatea programului nu se face fără acordul salariatului ori este o cerere care vine tocmai din partea lui. Drept urmare, doar pe perioada stării de alertă, asemenea modificări în orarul de muncă vor putea fi făcute unilateral, de către angajatori.