02 feb. 2024 | 18:59

Ce sunt casele pasive. Aşa scapă unii români de facturile mari la încălzire şi curent

Social
Ce sunt casele pasive. Aşa scapă unii români de facturile mari la încălzire şi curent
Cu case pasive, unii pot să scape de costurile ridicate la curent și încălzire, mai ales în perioada sezonului rece.

Analiștii preconizează că din ce în ce mai mulți români vor îmbrățișa conceptul de casă pasivă, datorită beneficiilor pe care le prezintă. Unii pot să scape în acest fel de costurile ridicate la curent și încălzire, mai ales în perioada sezonului rece. Ce sunt casele pasive și ce cheltuieli prezintă.

Ce sunt casele pasive și cât de mult costă

Casele pasive reprezintă un standard de construcție care este cu adevărat suficient din punct de vedere energetic, confortabil și în același timp accesibil. Conceptul nu implică un nume de marcă, ci este unul aplicabil de către oricine, în orice loc al lumii, atât timp cât se îndeplinesc anumite cerințe.

Locuințele de acest fel au fost introduse și pe piața din România. Casele devin mai accesibile, dar și mai ușor de realizat. Costurile pentru un imobil pasiv nu sunt cu mult mai mari decât pentru unul clasic. De regulă, casele pasive costă cu 20 de procente mai mult decât cele normale.

Câte locuințe pasive există în România

În prezent, în România sunt 28 de case pasive, dintre care 3 se află în Mureș. Numărul locuințelor de acest fel este în creștere pe teritoriul țării noastre, spun analiștii, mai ales având în vedere că unele zone se bucură de serviciile primei arhitecte certificate pentru proiectarea caselor pasive.

Te-ar putea interesa și: Bărbatul din Cluj care trăiește ieftin în mare lux: ”Plătesc 10 euro/lună”. Cum e posibil așa ceva

Câtă energie consumă o casă pasivă, comparativ cu o locuință clasică

Conceptul de casă pasivă este îmbrățișat de români fiindcă permite efectuarea de economii la capitolul energie. În comparație cu casele obișnuite, în cazul locuințelor pasive se poate face economie de până la 90 la sută și de peste 75 la sută în comparație cu construcțiile noi de dimensiuni medii.

Casele pasive folosesc mai puțin de 1,5 litri de petrol sau 1,5 m3 gaz pentru a încălzi un metru pătrat, spun specialiștii. Vorbim despre un consum substanțial mai mic decât în cazul imobilelor obișnuite, cu așa-zisul consum redus de energie. În climatele calde, astfel de locuințe sunt mult mai profitabile.

Te-ar putea interesa și: Cum reduci facturile la energie, gaze și întreținere cu 90%. Ce trebuie să faci din start

Ce caracteristici prezintă o locuință tip pasiv

Casele independente din punct de vedere energetic pot fi atât imobile pentru locuit, cât și instituții publice. Cei mai mulți români care aleg acest concept, o fac pentru a scăpa de facturile ridicate la căldură și curent electric, mai ales în perioada curentă de criză.

„Casa nu are calorifer, doar pompa de aer și gurile de ventilație. În unele zone din casă, aerul este împins. Aerul e dus afară și îl trece prin cel care trebuie să vină de afară și se transferă căldura”, a explicat Călin Ștefănescu, proprietarul unei case pasive, la Antena 3 CNN.

Condițiile de bază ale unei case pasive sunt următoarele: o bună termoizolație, ventilație mecanică cu recuperare de căldură și etanșeitate la aer foarte ridicată. Mediul interior al locuinței este foarte confortabil, costurile prezentate în facturi fiind minore.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Documentul care le făcea viața grea românilor. Totul se schimbă din 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro