Ce studii trebuie să ai ca să devii educatoare. Examenele pe care trebuie să le susții

de: Sabina Anastasia
06 03. 2023

Dacă vrei să ai un impact pozitiv major asupra vieților multor copii, probabil ai luat în calcul să te pregătești pentru învățământul preșcolar. Înainte de a alege opțiunea potrivită, este bine să fii la curent cu pașii profesionali pe care ar trebui să îi îndeplinești și să îi înțelegi. Playtech Știri îți explică ce studii trebuie să ai ca să devii educatoare.

Ce studii trebuie să ai ca să devii educatoare

În urmă cu câțiva ani, pentru a fi educatoare era suficient să urmezi cursurile unui liceu cu profil pedagogic. În prezent însă, regulile sunt mult mai stricte. Nu mai poți profesa în domeniul pedagogic dacă nu deții cursuri de formare sau o diplomă de licență în domeniu. Este de la sine înțeles că diploma este mult mai avantajoasă decât cursurile de câteva luni.

Dacă, totuși, nu dorești să continui studiile în domeniul universitar, este recomandat să faci cursuri de formare pentru educatori la o instituție acreditată. În caz contrar, când vei dori să te angajezi, vei descoperi că nu au nicio valoare.

Profesia de educatoare este bine privită dacă potențialul angajat deține o diplomă de licență în domeniu. Probabilitatea dde angajare în acest caz este mai mare. Asta înseamnă că trebuie să fie urmate cursurile de licență de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, specializarea Științele Educației.

După ce obții diploma de licență, va trebui să susții un examen de titularizare, în baza căruia te vei putea angaja în învățământul de stat. Pentru a te titulariza pe post, trebuie să obții nota 7 minimum. Parcursul profesional nu se oprește însă aici, cu atât mai mult dacă vrei să profesezi într-adevăr în acest domeniu.

Cum obții definitivarea în învățământul preșcolar

Așadar, dacă vrei să continui să profesezi ca educatoare, după ce te titularizezi pe post va trebui să obții gradele didactice. Este vorba despre o serie de examene care se susțin după un interval de câțiva ani de la intrarea în învățământ. În România, există două grade, II și I, toate probele de concurs fiind stabilite de Ministerul Educației.

Pentru început, trebuie să obții gradul II. Poți să susții probele după patru ani de la intrarea în învățământ. Evaluările în sine presupun o inspecție școlară specializată și alte două curente. Acestea se organizează pe durata celor patru ani de profesie. Va trebui să treci cu brio și de un test din metoda specialității, precum și de o probă orală din pedagogie.

La un interval tot de patru ani de la obținerea gradului II, poți să obții și gradul didactic I, care este și cel mai important. Pentru acesta va trebui să promovezi un colocviu de admitere, două inspecții curente și una școlară specială. Va mai fi nevoie să prezinți, în fața unei comisii, o lucrare metodico-științifică realizată cu sprijinul unui colaborator.

Pasul final este definitivarea în învățământ, care cuprinde două etape. Prima probă este eliminatorie și trebuie susținută la sediul inspectoratului școlar, în timpul anului de stagiu practic. Aceasta constă într-o evaluare a activității desfășurate în calitate de educatoare, cu prezentarea unui portofoliu profesional și susținerea a două cursuri cu prezența inspectorilor la clasă. A doua probă, care este și ultima, constă într-un examen scris.