Ce spunea CIA despre Nicolae Ceaușescu. Au aflat secretele lui înaintea poporului Român

Ce spunea CIA despre Nicolae Ceaușescu. Au aflat secretele lui înaintea poporului Român
CIA spune că Ceaușescu a vândut secrete militare sovietice

În urmă cu câțiva ani, CIA a lansat eșantioane din peste 100 de articole. Toate făceau referire la prăbușirea comunismului în Europa de Est. Articolele erau datate între februarie 1989 și martie 1990. Documentele CIA prezentau adevărate scenarii de film, în care era implicat Ceaușescu. Informațiile făceau referiri și la situația economică a României din acea perioadă.

CIA spune că Ceaușescu a vândut secrete militare sovietice

Colecția include o gamă largă de eșantioane de articole din NID, care era principala formă de analiză a informațiilor curente a CIA la acea vreme. Articolele reprezentau o mare parte din analiza pe termen scurt a agenției a evenimentelor care se desfășurau în Europa Centrală și de Est ca opoziție populară față de conducerea dictatorială a sovieticilor.

În documentele CIA se arată că Ceaușescu, cu 10 ani înainte de detronare, a vândut guvernului SUA tehnologie militară sovietică avansată. Vânzările din România erau făcute prin intermediul celor doi frați ai lui Ceaușescu. Cei doi aveau la vremea respectivă înalte funcții guvernamentale.

Ca parte a programului de informații clandestin coordonat de CIA, guvernul SUA a plătit României peste 40 de milioane de dolari. Banii au fost dați prin intermediari străini. Aproximativ 20 la sută din sume au ajuns în conturi bancare elvețiene. Majoritatea acestor conturi erau controlate de familia Ceaușescu, potrivit surselor de informații ale CIA.

CIA spune că această caracatiță includea oficiali militari influenți sau ai Partidului Comunist, a căror disponibilitate de a vinde a fost văzută de unii membri ai comunității de informații americane ca o reflectare a nemulțumirii crescânde dintre unii oficiali ai Pactului de la Varșovia.

”A fost corupt până la capăt. Nu a existat nicio discriminare ideologică. Dacă ai vrut să folosești acest lucru ca o indicație a fragilității sistemului, acesta a fost un clasic.”, declară un oficial CIA.

Conexiunea cu Ceaușescu a făcut parte dintr-o operațiune mai largă de cumpărare a armelor de către SUA. Această trădare a ajuns la cele mai înalte niveluri din Blocul de Est. CIA și armata SUA au reușit să obțină componente importante de armament tactic, non-nuclear, inclusiv sisteme de apărare aeriană.

Oficialii americani nu au avut niciun contact cu românii în tranzacțiile cu arme. În schimb, au avansat fonduri prin intermediari. Ulterior, intermediarii aranjau singuri tranzacțiile prin intermediul fraților Ceaușescu. Prin colectarea acestor armamente, americanii puteau atunci să dezvolte contramăsuri eficiente împotriva URSS și a aliaților acestora.

Frații lui Ceaușescu, aveau acoperire oficială

Conform CIA cei doi frați ai lui Ceaușescu, aveau acoperiri oficiale, bine puse la punct, dar care ulterior, se presupune că au fost desconspirate. Postul comercial de la Viena al lui Marin Ceaușescu i-a oferit o acoperire plauzibilă pentru contactele sale cu Occidentul.

„El a fost calea comercială pe care am conecta-o în afaceri. El este tipul care a realizat acest lucru”, a spus o sursă de informații.

Ilie Ceaușescu, în calitate de ministru adjunct al apărării și șef al direcției politice principale a armatei române, a avut influența în interiorul României pentru a obține o mare parte din tehnologia sensibilă pe care guvernul SUA a dorit să o dobândească.

Un asistent special pentru Nicolae Ceaușescu, identificat de două surse a fost Stalian Octovian Andronic. Conform documentelor, acesta a zburat în Elveția în mod regulat și a coordonat devierea unei părți din plăți către conturile bancare secrete ale familiei, mai spun sursele. Restul banilor s-a dus la o agenție militară română, Romtehnica, din București.

Nici Ilie și nici Marin Ceaușescu nu au recunoscut afacerea. Nu au discutat vreodată despre implicarea în vânzarea de tehnologii și secrete sovietice către Occident. Nu au existat vreodată indicii ale unei asemenea cooperări, până în prezent, mai spune CIA.

Ambii aveau acreditări impecabile ale Partidului Comunist. Ilie, cu înalte posturi militare și de partid și legături strânse cu șeful Securității, poliția secretă română, a fost „dintre toți frații președintelui, cel mai proeminent și cel mai vizibil”.

Marin Ceaușescu este creditat că l-a adus pe Nicolae, viitorul președinte, în Partidul Comunist Român din anii 1930. Marin a fost trimis la Viena în 1973 pentru a conduce misiunea comercială a României. În această calitate, el i-a îndemnat pe investitorii străini, conducând delegațiile la București, uneori pentru a se întâlni cu președintele Ceaușescu.

Nicolae Ceaușescu nu a fost implicat personal

Oficialii guvernului SUA spun că Nicolae Ceaușescu nu a fost implicat personal în vreo zece tranzacții. Dar au recunoscut că operațiunea reușit doar cu aprobarea sa tacită. Dintre toate tranzacțiile din Blocul de Est, tranzacțiile din România au fost cele mai mari din cauza implicării lui Ceaușescu.

Nicolae Ceaușescu a fost unul dintre cei mai duri lideri comuniști din Pactul de la Varșovia, mai spun documentele CIA. Dictatorul a căutat să-și izoleze țara de restul Europei de Est și Vest, precum și de Moscova. Acesta a fost și motivul pentru care și-a plasat membrii familiei în posturi cheie ale guvernului pentru a-și asigura puterea.

”A fost o presupunere de la început. Niciodată nu a trebuit să dezbatem ceva … Nimic din toate acestea nu s-ar putea întâmpla fără el.”, a spus un ofițer american de informații.

România era deja mai independentă de Moscova. Dar oficialii serviciilor de informații nu au presupus niciodată că Ceaușecu își trădează aliații sovietici din orice afecțiune secretă pentru politicile sau ideologia SUA.

„A fost doar lăcomia personală pură și simplă. A fost o indicație a corupției lui Ceaușescu. Din punctul de vedere al SUA, nu ne-a păsat cu cine ne-am intersectat dacă putea produce informații. În general, nu vă întâlniți cu personaje sfinte în această afacere.”

Operațiunea românească s-a oprit odată cu răsturnarea și execuția lui Ceaușescu în decembrie 1989. De asemenea, cei doi frați, părtași la tranzacții, au avut un sfârșit tragic.

Marin Ceaușescu, în vârstă de 74 de ani, a fost găsit spânzurat pe 28 decembrie în subsolul misiunii comerciale românești de la Viena, pe care a condus-o. Iar Lt. Gen. Ilie Ceaușescu, 63 de ani, ministru adjunct al apărării și secretar al Consiliului Politic Suprem al forțelor armate române, a fost arestat în timpul revoluției.

Transporturile românești, plecau sub pavilion străin, din portul Constanța. Funcționarii țărilor terțe, inclusiv aliații sovietici din Orientul Mijlociu, au convenit uneori, contra cost, să furnizeze certificate de utilizator final care să arate țara lor ca destinație finală pentru armele îndreptate spre Occident.

Rețeaua de spionaj din Blocul de Est

Revoluția pro-democrație din Europa de Est a perturbat operațiunea mai largă, dar nu a încheiat-o. În ultimul deceniu, guvernul SUA a plătit peste 250 de milioane de dolari pentru a obține cele mai recente versiuni ale sistemelor de arme fabricate de sovietici prin contacte în Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Germania de Est și Bulgaria, potrivit CIA.

Oficialii CIA spun că legătura românească în special, și operațiunea din Blocul de Est, în general, a fost o lovitură extraordinară de informații în timpul anilor 1980, o perioadă de tensiune accentuată între est și vest și modernizarea sistemelor militare existente în Europa Centrală.

Fiind cei mai apropiați aliați militari ai URSS, țările din Pactulului au primit transporturi regulate de tehnologie militară. Toate aceste transporturi erau făcute sub controlul strict impus de Moscova.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI