Ce spune Avocatul Poporului despre testarea pe banii angajaților nevaccinați

Ce spune Avocatul Poporului despre testarea pe banii angajaților nevaccinați
Ce spune Avocatul Poporului despre testarea pe banii angajatilor nevaccinati

Renate Weber, Avocatul Poporului, dezvăluie dacă este legală condiţionarea exercitării dreptului la muncă al personalului din unităţile sanitare şi din centrele rezidenţiale de obţinerea certificatului de vaccinare sau de certificatul de testare plătită de către angajat. Anunțul vizează milioanele de angajați care nu știu ce să facă. Iată ce spune juristul român.

Renate Weber aruncă bomba despre testarea pe banii angajaților nevaccinați

Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber, este de părere că actele normative discutate de Guvern privind introducerea certificatului Covid pentru angajații din spitale sau din domeniul asistenței sociale încalcă mai multe drepturi ale salariaţilor și sunt ”lipsite de proporționalitate și inadecvate” . Ce nu se face niciodată prin ordonanţe de urgenţă sau acte administrative?

Semnal tras de Avocatul Poporului

Testarea pe banii angajaților nevaccinați este o măsură lipsită de proporţionalitate, este semnalul tras de Renate Weber. De asemenea, și impunerea certificatului verde pentru personalul medical din spitale sau din domeniul asistenței sociale este criticată de Avocatul Poporului.

„În exercitarea atribuţiilor sale constituţionale şi legale, Avocatul Poporului a fost sesizat în privinţa neconstituţionalităţii a două proiecte de acte normative aflate în proces legislativ: Proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unităţi publice şi private şi Proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, reglementând condiţionarea exercitării dreptului la muncă al personalului care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unităţilor sanitare publice sau private şi al centrelor rezidenţiale, de obţinerea certificatului digital al UE Potrivit ambelor proiecte de acte normative, costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul din cadrul unităţilor vizate, cu excepţia personalului care are indicaţie medicală pentru nevaccinare.

(…) „Recunoscând obligaţia constituţională a statului de a lua măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice, Avocatul Poporului apreciază că soluţiile legislative care condiţionează exercitarea dreptului la muncă al personalului din unităţile sanitare publice şi private, precum şi al personalului încadrat în centrele rezidenţiale publice şi private de obţinerea certificatului de vaccinare sau de certificatul de testare (cu plata testelor realizată de către angajat), sub sancţiunea suspendării contractului individual de muncă, respectiv a încetării de drept a acestuia reprezintă măsuri restrictive privind exerciţiul dreptului la muncă, al egalităţii în drepturi şi al asigurării măsurilor de protecţie socială, măsuri lipsite de proporţionalitate şi inadecvate scopului urmărit”, precizează Avocatul Poporului în analiza sa.

Guvernul vrea să suspende și să concedieze angajații care refuză vaccinarea și testarea

Potrivit art. 53 alin. (1) din Constituţia României, restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi poate fi făcută doar prin lege, nu prin ordonanţe de urgenţă sau acte administrative, avertizează Renate Weber.

„Anul trecut, în contextul pandemiei, Curtea Constituţională a emis mai multe decizii în care a precizat clar şi ferm că o asemenea restrângere se poate face numai prin lege ca act normativ aprobat de Parlament, nu prin ordonanţe de urgenţă sau acte administrative. Aşadar, Ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii nr. 55/2020 va fi neconstituţională privind COVID-19”, transmite Avocatul Poporului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI