18 feb. 2021 | 07:58

Ce sporuri ireale au cei din Sănătate și Justiție. Raluca Turcan a spus procentul primit

Politică
Ce sporuri ireale au cei din Sănătate și Justiție. Raluca Turcan a spus procentul primit
Ministrul Raluca Turcan: Sporurile nejustificate din Justiție și Sănătate

În ultima săptămână clasa politică a găsit un nou subiect de discuții. Este vorba de sporurile acordate, conform legii salarizării, în diferitele instituții bugetare ale statului român. Toată această polemică a plecat de la publicarea numărului de sporuri de fostul ministru, Violeta Alexandru. Ministrul Raluca Turcan, a declarat că multe dintre ele vor fi recalculcate, iar altele s-ar putea să dispară.

Sporurile nejustificate din Justiție și Sănătate

La începutul lunii februarie, după schimbarea din funcția de Ministru al Muncii, Violeta Alexandru publica pe pagina sa de Facebook o listă cu sporurile acordate în sistemul bugetar de stat. Majoritatea sporrurilor, spunea atunci fostul ministru, au apărut precum am văzut că au apărut și pensiile speciale. Conform listei publicate de Violeta Alexandru, sunt peste 50 de sporuri incluse în legea salarizării.

”Peste 50 de tipuri de sporuri (încă mai documentez) – de la spor pentru condiţii de stres/suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru muncă în ture, spor pentru gestionarea informaţiilor clasificate sau pentru păstrarea confidenţialităţii. Şi vechimea în muncă aduce o majorare a salariului la nivelul posturilor cu aceleaşi cerinţe/responsabilităţi.

Şi dacă eşti nominalizat în proiecte din fonduri europene, eşti avantajat – primeşti o majorare a salariului de până la 50%. Personalul bugetar beneficiază şi de indemnizaţie de hrană (347 lei/lună) şi, desigur, de vouchere de vacanţă. Este foarte bine că s-a început o evaluare completă pentru fundamentarea deciziilor”, a scris Violeta Alexandru, marţi, pe Facebook. (vezi lista)

Ministrul Raluca Turcan spunea recent că multe dintre acestea sunt regăsite în Justiție și Sănătate, iar multe dintre ele nejustificate. Noile date prezentate de Ministrul Raluca Turcan vorbesc de sporuri de peste 85% acordate angajaților din Sănătate și Justiție, nejustificat de mari.

”Însă sunt categorii ocupaționale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Atunci, rolul nostru e să ne uităm la ce raportare se face salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate și în sitemul de justiție.

Acolo sunt regulă aceste sporuri de 85%. De aceea, nu putem să le tratăm cu ușurință, pentru că vorbim de sporuri care completează veniturile celor din sistemul de sănătate, care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei”, spune Ministrul Raluca Turcan.

Lia Olguța Vasilescu atacă declarațiile date de Ministrul Raluca Turcan

Pentru că așa este în politica românească, aruncăm pisica în curtea vecinului, actuala guvernare a arătat cu degetul către PSD și ministrul care a introdus aceste sporuri, prin modificarea legii salarizării, nimeni alta decât Lia Olguța Vasilescu.

Fostul ministru PSD într-un drept la replică foarte acid, trage concluzia că Raluca Turcan nu ar fi citit corect legea. În aceeași declarație Lia Olguța Vasilescu face precizarea că aceste sporuri nu pot să insumeze mai mult de 30% din salariul brut al unui angajat.

”Ministerul Sănătăţii, toate spitalele pot să aibă ce sporuri vor, nu au voie să aibă peste 30% sporuri. Aşa e în legea salarizării. Părerea mea e că nici măcar nu au citit legea. Potrivit art. 25 din Legea 153/2017  suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare şi a indemnizaţiilor lunare, după caz.”, spune Muncii Lia Olguţa Vasilescu, conform Mediafax.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Capital.ro
Mercur a ieșit astăzi din retrograd. Toate zodiile trebuie să fie atente la ce urmează | Date importante care ne influențează viața
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANAF face CONTROALE în BLOCURI! PROPRIETARII de apartamente sunt VERIFICAȚI
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro