Ce soluții au pensionarii pentru majorarea pensiilor. Planul reprezentanților din România

Este oficial, acești pensionari primesc bani în plus de la stat. Condițiile anunțate chiar acum de minisrtrul Violeta Alexandru

Pensionarii din România nu s-au lăsat impresionați de explicațiile oferite de premierul Ludovic Orban atunci când a precizat că pensiilor vor fi majorate doar cu procentul pe care și-l permite Guvernul, așa că ies la atac. Reprezentanții pensionarilor vin și cu soluții pentru găsirea banilor necesari majorării pensiilor cu 40%, însă amenință și cu proteste.

Pensionarii caută soluții pentru majorarea pensiilor cu 40% și i le trimit ministrului de Finanțe, Florin Cîțu

Pensionarii vor cu orice preț pensia majorată, așa că le sugerează guvernanților să amâne cu un an sau doi virarea contribuţiilor la Pilonul II de pesnii, ori să umble la rezervele BNR. Trei mari organizaţii de pensionari au cerut, marţi, Guvernului să respecte legislaţia în vigoare, care prevede majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie şi au avertizat că, în caz contrar, vor acţiona Executivul în instanţă şi vor organiza mitinguri de protest.

Cele trei organizaţii sunt Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională „Unirea” a Pensionarilor din România, care susţin că reprezintă interesele a aproape 5 milioane de pensionari.

Pensionarii caută soluții pentru majorarea pensiilor cu 40%
Pensionarii caută soluții pentru majorarea pensiilor cu 40%

Pensionarii propun confiscarea averilor ilicite

Preşedintele Federaţiei Naţionale „Unirea” a Pensionarilor din România, Dumitru Cojanu, a venit și el cu o soluție pentru majorarea pensiilor. Acesta a indicat drept sursă de finanţare amânarea cu un an sau doi a transmiterii contribuţiilor obligatorii pentru pensiile administrate privat – Pilonul II.

„Dacă chiar este o problemă pandemia, şi într-adevăr este acel şomaj tehnic, acele unităţi care şi-au încheiat activitatea, nu şi-au dus activitatea în continuare, nu mai vin contribuţii din această cauză, există o rezervă uriaşă, şi noi am propus-o, ca suma care se transferă la fondurile administrate privat, acea sumă de 9 miliarde care spuneam că este în bugetul pentru anul acesta, poate să fie amânată, prorogată cu un an sau doi, că într-adevăr anul acesta este o problemă, şi atunci sunt destui bani ca să se asigure acel 40% prag de creştere a pensiilor pe care le avem.

Aceste lucruri nu sunt văzute şi nu sunt aplicate de Guvern în ceea ce priveşte sustenabilitatea. Se vorbea de problema datoriilor pe care le au companiile la bugetul asigurărilor sociale de stat. Avem lista lor: 18 miliarde. Cât din acestea vin să susţină această acţiune (de creştere cu 40% a pensiilor, n.r.) care este pentru acest an? Guvernul nu spune nimic de acest lucru. I-am arătat ministrului de Finanţe aceste probleme”, a afirmat Preşedintele Federaţiei Naţionale „Unirea” a Pensionarilor din România, Dumitru Cojanu, potrivit Agerpres.

Impozit mai mare pe locuințe

La rândul său, preşedintele Uniunii Generale a Pensionarilor din România, Toma Neamţu, solicită confiscarea averilor pentru ca Guvernul să aibă bani pentru majorarea pensiilor. Pensionarul mai consideră că ar trebui aplicat un impozit progresiv la locuințe.

„Domnului ministru Cîţu i-am transmis noi nişte propuneri pe care le aveam şi care unele se ştiu, le ştia şi dânsul. Trebuie să acţionăm cu fermitate pentru eliminarea muncii la negru, crearea unui număr important de locuri de muncă, aplicarea unei strategii motivante intersectoriale care să combine politici de ocupare cu programe educaţionale şi de formare profesională, dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu, solicitarea justificării marilor averi dobândite – imobile, conturi bancare, pământ, care nu sunt recuperate.

Deci, primesc sancţiuni, fac închisoare, ba mai mult, sunt şi eliberaţi mai devreme dacă scriu o carte, dacă au activitate bună. Dar rămân cu averea. De ce nu se adoptă sistemul care e în Portugalia, în Statele Unite? Să i se confişte averea şi să i se dea şi o penalitate de, să zicem, 25% din suma delapidată. Să nu mai facă închisoare, dar să avem bani. Impozitarea progresivă a fondului excedentar individual de locuinţe, impozitarea apartamentelor, caselor închiriate: sunt mulţi proprietari de apartamente şi case care eludează legea şi nu se prezintă la Administraţia Financiară să-şi declare impozitele”, a afirmat Toma Neamţu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI