Venerarea moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva reprezintă un moment foarte anticipat de către pelerini. Emoțiile resimțite în fața raclei sunt extrem de puternice, iar bucuria întâlnirii este imensă. Astfel, este evident că nimeni nu contestă valoarea sacrificiului făcut în cadrul pelerinajului. Ce simt cei care ajung la racla Sfintei Cuvioase Parascheva!
„Oricine a trecut pe la Cuvioasa se simte eliberat de anumite apăsări sufletești. Simțim iertare, simțim că cineva are un cuvânt de spus în fața Mântuitorului. Sfânta Parascheva este un intermediar între noi și Dumnezeu.”
„E o mulțumire sufletească, e o trăire specială, e o încărcătură pozitivă, așa o simt eu. Dar nu numai eu. Cred că toți simțim la fel, altfel nu am veni aici”, spune Silvia din Vaslui.
„Când vii și te apropii de Cuvioasa, simți așa o bucurie și așa o lejeritate, de parcă zici că ești în Cer! Dumnezeu face minuni prin sfinții Lui. Iar Sfânta Parascheva e ajutătoare, toată viața am avut-o lângă mine și i-am simțit sprijinul”, mărturisește bunica Paraschiva.
Bunica doamnei Rodica se numea tot Paraschiva. Ea a venit la racla Cuvioasei cu numeroase probleme.
„De la bunica am rămas, de mic copil, cu gândul că Sfânta ne e aproape și ne ajută. Întotdeauna a fost bine, dar întotdeauna. Așa că am mare încredere în Sfânta Parascheva! Altfel nu veneam”.
Daniel, un tânăr din Constanța, a ajuns la Iași împreună cu prietenii săi pentru a participa la pelerinaj: „De la cinci anișori, dacă nu mă înșel, vin aproape în fiecare an. Venim să ne rugăm pentru ceea ce ne dorim, venim și să mulțumim. Sunt niște trăiri la raclă, nu vi le pot explica. E ceva minunat, înduioșător!”.
Ileana din Maramureș, la rândul ei, îndeamnă oamenii să aibă credință, să se roage și să meargă în vizită la Sfânta Parascheva.
„Când ajungi lângă ea, un fior îți străbate tot corpul. Eu, la rând, mă rog, dar când ajung la raclă numai plâng. Sunt lacrimi de bucurie, de eliberare, de recunoștință. Merită mult de tot! Și, dacă ne ajută Bunul Dumnezeu, vom continua să venim în fiecare an. Că așa e bine”.
Ileana din Maramureș, la rândul ei, îndeamnă oamenii să aibă credință, să se roage și să meargă în vizită la Sfânta Parascheva.