Cei care cumpără frecvent ouă, cu siguranță au observat că acestea sunt clasificate pe categorii în supermarket. Pe lângă dimensiune care este M sau L, ouăle au și un cod. Dar ce semnificație au codurile de pe ouă ? Codurile de pe coaja ouălor oferă informații importante despre modul în care au fost crescute păsările care le-au produs și despre proveniența acestora.
Codurile de pe ouă sunt un sistem de clasificare în comerț, iar înțelegerea lor te poate ajuta să faci alegeri sănătoase.
Ce înseamnă codul de pe ouă?
Vezi și: Cum dezveți găinile să nu mai clocească ouă. Această metodă veche funcționează de minune
Prima cifră din codul de pe ouă indică modul în care au fost crescute găinile:
Codurile de pe ouă indică și proveniența acestora, fiind inscripționate cu țara și județul de origine, precum și un număr de ordine.
Deși pare că consumul a câteva ouă pe zi este sigur pentru majoritatea adulților sănătoși, există unele cercetări interesante.
Un studiu efectuat pe aproape 200.000 de veterani americani a asociat consumul a doar 1 ou pe zi cu un risc ușor crescut de atacuri de cord. Efectul a fost mai puternic la cei cu diabet sau supraponderali, sugerând că starea generală de sănătate influențează câte ouă sunt sigure de consumat.
Similar, la adulții europeni și coreeni, consumul a 2-4 ouă pe săptămână poate contribui semnificativ la aportul de colesterol din dietă și crește riscul de boli de inimă, în special la persoanele cu diabet.
Un alt studiu a examinat o eșantion de peste 100.000 de adulți americani și a descoperit că adulții mai în vârstă care au mâncat mai mult de 5-6 ouă pe săptămână au avut un risc crescut cu 30% de boli de inimă. Cu toate acestea, nu există nicio garanție că riscul crescut se datorează doar ouălor.
Indiferent de cantitatea de ouă consumată, riscul de boli de inimă crește odată cu înaintarea în vârstă din cauza modificărilor precum acumularea de grăsimi și rigidizarea arterelor.
Dacă ai niveluri ridicate de colesterol LDL, supraponderabilitate sau obezitate, o boală cronică precum diabetul sau un istoric genetic de boli de inimă, ar putea fi mai bine să consumi cel mult 1 ou pe zi sau 4-5 ouă pe săptămână.
Vezi și:De ce puii nu cresc aşa cum e normal. Detaliul care dă mari bătăi de cap românilor de la ţară
Totuși, pentru a te asigura că totul este în regulă, ar trebui să vorbești cu un medic specialist.
Dar ca regulă generală, pentru majoritatea adulților sănătoși, poți consuma în jur de 1-2 ouă pe zi, în funcție de cât de mult colesterol mai este în dieta ta.