Ce semnificație are numele Maria, de fapt. De unde provine și ce înseamnă în greacă sau ebraică

Ce semnificație are numele Maria, de fapt. De unde provine și ce înseamnă în greacă sau ebraică
Ce semnificație are numele Maria?

Ce semnificație are numele Maria? Este unul dintre cele mai des întâlnite nume,  alese atât de români, cât și de alți oameni de alte naționalități. Maria este și un nume foarte frumos, deoarece astfel s-a numit Maica Domnului, Fecioara Maria, mama Mântuitorului nostru, Domnul Iisus Hristos.

Ce semnificație are numele Maria

În ebraică, numele Maria înseamnă „cea iubită” sau „cea îndrăgită”. Acest nume este cel mai răspândit și mai drag nume folosit de credincioșii ortodocși din întreaga lume. Este o binecuvântare ca o fată să poarte acest nume, nume ce arată smerenie, dragoste și ocrotire.

Alte câteva derivate sunt: Măria, Mariana, Mari, Măriuța, Mărioara, Marița, iar lista poate continua. Pentru creștini, Maica Domnului este icoana dragostei fără sfârșit, iar aceștia se închină în fiecare zi la ea.

De asemenea, semnificația, originea și etimologia numelui Maria a dat naștere, de-a lungul timpului, unor controverse. Ce se știe cu siguranță este faptul că Maria reprezintă forma latină a numelor Μαριαμ (Mariam) şi Μαρια (Maria) din Noul Testament în limba greacă.

Totodată, conform altor teorii, acest nume provine din ebraicul מרר (m-r-r), având înţelesul de „amărăciune”. Mai mult de atât, unii experți sunt de părere că numele Maria ar avea origine egipteană, cu semnificația de „iubit-ă” sau „dragoste”.

Ce semnificație are numele Maria. Unde este cel mai folosit numele „Maria”

Maria este numele mai multor femei din noul Testament. Câteva dintre cele mai importante sunt: Sfânta Maria, Maica Domnului Iisus și Maria Magdalena. Acest numele a fost mereu apreciat în lumea creștină. Cu toate acestea, în unele perioade s-a considerat că este prea sfânt pentru a fi folosit.

Maria este un nume extrem de popular în țările vorbitoare de spaniolă, engleză și franceză. De cele mai multe ori, este folosit în combinație cu alte nume. Marie sau Maria este folosit ca și prenume mijlociu în familiile catolice. Astfel, este un semn că acel copil este sub protecția Sfintei Fecioare Maria.

De asemenea, în țările musulmane predomină forma arabă Mariam or Maryām, datorită respectului din Islam pentru Fecioara Maria. De regulă, părinții musulmani își numeau fiicele Maria deoarece doreau să fie asemeni Mariei în modestie și castitate.

O altă variantă a numelui Maria este folosită de evrei, Miriam, purtat de profeta bibilică Miriam, sora lui Moise. Numele de Miriam este foarte popular în societatea evreiască, fiind folosit încă din primul secol.

Rugăciunea către Maica domnului pentru desfacerea necazurilor

O, Mama prea iubită și Preasfântă Fecioară Maria, Tu care desfaci „nodurile” ce îi sufocă pe copiii Tăi, întinde-ți mâinile milostive spre mine. Îți încredințez astăzi acest „nod” (numim necazul) și toate consecințele negative. Îți dau acest „nod” care mă chinuie, mă face nefericit și mă împiedică să mă unesc cu tine și cu Fiul Tău, Mântuitorul meu. Cred cu tărie că poți să desfaci acest „nod” pentru ca Domnul Isus îți dă întreaga putere. Tu ești Mama mea, știu că vei face aceasta pentru că mă iubești cu însuși iubirea Lui Dumnezeu. Maica Domnului, care desfaci „nodurile” vieții mele, roagă-te pentru mine! Îți mulțumesc, Măicuța mea preaiubită!

O, Mamă prea iubită, izvorul tuturor harurilor, inima mi se îndreaptă azi către tine. Recunosc că sunt păcătos și am nevoie de ajutorul tău. Încredințez în mâinile tale acest „nod” și te rog să mă ierți că am neglijat adeseori harurile pe care tu le obții pentru mine. Maica Domnului, care desfaci „nodurile” vieții mele, roagă-te pentru mine!

Cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului sunt:

  • Nașterea Maicii Domnului, numită popular Sfânta Maria mică, sărbătorită pe 8 septembrie;
  • Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, sărbătorită pe 21 noiembrie;
  • Bunavestire, sărbătorită pe 25 martie;
  • Adormirea Maicii Domnului, numită popular Sfânta Maria mare, sărbătorită pe 15 august.

Citește și: Calendar creștin ortodox 11 august 2022. Cine a fost Sfântul Nifon