De cele mai multe ori, atunci când alegem numele viitorului bebeluș, ne gândim la nume care să aibă o anume însemnătate, fie personală, fie o semnificație istorică și chiar religioasă. Aproape toate numele de botez au o asemenea semnificație, dar și o istorie de câteva sute de ani.
ieri, Laura Coșoi a adus pe lume o fetiță superbă, căreia, blonda împreună cu soțul ei, au decis să-i pună numele de Vera. Numele are o istorie de câteva sute de ani dar și o semnificație aparte. Introdus la sfârșitul secolului XIX, Vera își are rădăcinile în limba rusă, și conform instoricilor, se trage din Vjera, care în limba rusă ar însemna credință. Coincide cu și cu un alt cuvânt din latină, vera care se traduce adevărat, iar numele este adesea derivat din asta, mai degrabă decât din prima.
Numele de Vera a ajuns să fie cunoscut și, implicit, să devină popular în lumea de limbă engleză, de-abia după apariția într-un roman ”Moths” scris de Quida, în 1860, ca mai apoi să devină cu adevărat celebru, după ce personajuul Vera Rostov va lua viață în celebru roman ”Război și pace”, publicat nouă ani mai târziu.
În credința greacă și creștină antică, Sfântul Fides, Credința sau Vera, surorile ei Spes, Speranța, și Caritas, Dragostea, și mama lor Sophia, Înțelepciunea, au murit ca martiri în secolul al II-lea d.Hr., în timpul persecuției creștinilor din Imperiul Roman sub împăratul Hadrian. Numele sunt, de asemenea, cuvintele care desemnează cele trei virtuți creștine cheie menționate în Epistola Apostolului Pavel către Corinteni, în ”1 Corinteni 13:13”. Același cuvânt, în albaneză, se traduce vară. Versiunea masculină albaneză a numelui Vera este Veriu care are semnificația „nord” alb. Sfânta Sophia și fiicele sale sunt sărbătorite în calendarul ortodox pe data de 18 septembrie.