Ce secret ascunde carnea de somon, de fapt. Cum înveți să îl alegi corect de la piață
Somonul este un aliment extrem de sănătos, însă, în aceeași măsură poate fi și foarte nociv pentru sănătate. Iată ce trebuie să știi pentru a-l alege pe cel care nu dăunează.
Un aliment controversat
Somonul este cu adevărat un aliment gustos și foarte sănătos, însă, doar în anumite condiții este valabil acest lucru. Carnea de somon este recomandată deoarece conține Omega 3, aminoacizi esențiali, proteine și grăsimi necesare. Acest aliment se recomandă în multe diete, deși specialiștii trag un semnal de alarmă asupra somonului de crescătorie.
Este un pește foarte gustos și se numără printre mâncărurile favorite ale multor gurmanzi, însă este bine de știut faptul că doar somonul sălbatic intră în categoria aceluia sănătos. Cel de crescătorie nu ar fi tocmai bun pentru sănătate.
Preparatele pe bază de somon sunt nelipsite din toate restaurantele. Este un aliment sățios, gustos, nutritiv, are multe beneficii și se recomandă în multe diete. Fiind un pește gras el conține niveluri ridicate de acizi grași Omega-3, necesari organismului. Însă, partea proastă este că nu toți somonii de pe piață provin din surse sălbatice, ci și din crescătorii piscicole. Acest lucru face diferența între somonul recomandat și cel care poate să dăuneze sănătății.
Astfel că, cei sălbatici se hrănesc cu organisme din mediul lor natural şi sunt mai închiși la culoare. Somonul de crescătorie, în schimb, are o dietă procesată, pentru ca peştii să crească mai repede. Drept urmare, somonul de crescătorie nu are aceleași valori nutriționale precum cel sălbatic, scrie clickpentrufemei.ro
Somon de crescătorie versus somon salbatic
Somonul de crescătorie are 206 calorii la 100 de grame, iar cel sălbatic 140. Totodată, cel crescut în ferme piscicole conţine o cantitate puţin mai mare de acizi Omega-3, dar şi cantităţi mult mai mari de grăsimi saturate nesănătoase.
Nu de puține ori specialiștii au atras atenția și asupra faptului că există riscuri de contaminări în unele cazuri, cu diverse substanțe. Cele mai periculoase dintre acestea ar fi bifenililor policloruraţi (PCB), substanţe cu potenţial toxic şi cancerigen. Din aceasta cauză se recomandă să se taie zonele grase ale peștilor si să nu se consume pielea, iar carnea sa fie preparata fie prin coacere sau fierbere. Nu se recomandă prăjirea.
În plus, peștii crescuți în acvacultură sunt supuși antibioticelor, lucru care, de asemenea, nu este tocmai bun pentru consumatorul acelui pește. Mai mult, creșterea peștilor în acvacultură presupune înghesuirea acestora în bazine, ceea ce face ca infecțiile în rândul acestora sa fie mai crescute, si astfel fiind necesară utilizarea de antibiotice.
Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care specialiștii recomandă consumul somonului sălbatic, în detrimentul celui de cultură.