După ani de studii și observații, oamenii de știință au ajuns la concluzia că și necuvântătoarele visează. Cercetătorii au descoperit și ce secret ascund animalele care dorm în picioare. Concluziile surprinzătoare au făcut furori în întreaga lume.
Se spune că visăm în timpul etapei de REM a somnului, caracterizată prin mișcarea rapidă a ochilor, etapă în care membrele superioare și inferioare devin inerte tocmai pentru a le împiedica să execute mișcările din vis.
Potrivit specialiștilor de la Institutul Tehnologiei din Massachusetts și creierul animalelor funcționează la fel. Experimentele făcute de cercetători au demonstrat că și șoarecii de laborator visează.
„Știm că visează și ei și că visele lor au legătură cu experiențe reale din viața lor”, a dezvăluit Matthew Wilson de la ITM.
Rozătoarele au fost monitorizate în timp ce urmau o rută anume și analizarea lor în timpul somnului REM. În timpul studiilor, s-a observat că creierul unor șoareci a funcționat exact ca atunci când parcurgeau ruta respectivă în viața reală, de parcă, în vis, își aminteau sau retrăiau acțiunea trăită când erau treji, exact cum se întâmplă în cazul oamenilor.
Descoperiri surprinzătoare au fost făcute și în cazul animalelor care dorm în picioare. Pentru ca acest lucru să fie posibil, elefanții și caii au o anumită structură anatomică, tendoane și ligamente care le permit să rămână la verticală în timp ce depun un efort muscular minim.
Un detaliu mai puțin cunoscut despre animalele care dorm în picioare este acela că nu pot visa din acea poziție. Cei de la Oakhurst Dairy susțin că vacile visează doar când sunt cuibărite pe podea.
Studiul „Toate mamiferele visează?” realizat de Paul R. Manger pentru Biblioteca Națională de Medicină, în 2020, a dat ca exemplu elefanții din Africa. În cazul acestor mamifere, cea mai mare parte a somnului lor s-a făcut în picioare, elefanții întinzându-se pe jos, ca să doarmă, doar o dată la 3-4 zile. Concluzia la care s-a ajuns, după analiza realizată, e că, atunci când dormi în picioare, nu poți atinge somnul REM, deci este imposibil să visezi.
Citește și: De ce vorbim în somn. Ce înseamnă, de fapt. Explicaţia uimitoare a specialiştilor