Ce se zice că se întâmplă dacă ninge chiar de Sfântul Nicolae. Tradiții și obiceiuri din popor

Ce se zice că se întâmplă dacă ninge chiar de Sfântul Nicolae. Tradiții și obiceiuri din popor
E bine sa fie zapada de Mos Nicolae?

În noaptea dintre 5 și 6 decembrie, Sfântul Nicolae aduce cadouri și dulciuri copiilor cuminți și crengi de brad copiilor obraznici. Dar chiar și beteșugurile aduc veselie, pentru că sunt vopsite în argintiu (sau acoperite cu zăpadă falsă) și împodobite cu hârtie creponată. El vine cu primele portocale și își scutură barba, provocând prima zăpadă a anului, conform legendei.

Ce spune legenda lui Moș Nicolae

În seara zilei de 5 decembrie, copiii își pregătesc ghetuțele și se culcă devreme. Sfântul Nicolae se uită pe la ferestrele fiecărei case, îi vede pe copiii care dorm și le lasă cadouri în ghetuțe. Dar el nu se arată niciodată.

Sfântul Nicolae a fost inspirat de un episcop pe nume Nicolae, care a trăit în secolul al IV-lea. El era cunoscut pentru generozitatea sa fără limite și pentru dragostea sa față de copii.

Legenda spune că și-a dăruit întreaga avere celor nevoiași. Așa a fost cazul a trei fete care nu se puteau căsători pentru că tatăl lor nu avea bani pentru zestre. Nicolae, care devenise episcop la acea vreme, le-a lăsat fiecăreia dintre fete câte o pungă de aur și atunci, acestea au putut să-și găsească soț.

Când a venit timpul ca cea mai tânără să se căsătorească, tatăl ei a rămas treaz pentru a-l vedea pe binefăcătorul lor. L-a văzut pe Nicolae urcându-se pe acoperișul casei lor și aruncând o pungă de aur prin horn.

Punga a aterizat într-una dintre șosetele care erau atârnate la uscat. Acesta este motivul pentru care copiii își pregătesc acum șosetele sau cizmele pentru Sfântul Nicolae.

Episcopul Nicolae a fost sfințit în secolul al XVI-lea, iar în Ortodoxie, el este patronul familiei. El îi pedepsește pe copiii obraznici, astfel încât comportamentul lor să se îmbunătățească.

Ce înseamnă dacă ninge pe 6 decembrie

De fapt, legenda spune că ramura trebuie să fie făcută din lemnul unui măr și trebuie pusă în apă. Dacă aceasta înflorește până la Crăciun, înseamnă că Sfântul Nicolae a mijlocit iertarea copilului.

„În ziua de Sfântul Nicolae este bine să aducem în casă crenguţe de pomi fructiferi, care vor fi puse în apă lângă o icoană. Se spune că acest obicei prevesteşte cum va fi anul următor, dacă crenguţele înfloresc până la sfârşitul anului, înseamnă că anul ce urmează va fi unul foarte bun şi plin de împliniri”, spune Maria Popa, o localnică din Bihor.

Dacă ninge în ziua de 6 decembrie, Moş Nicolae îşi scutură barba, dar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

„După poveştile bătrâneşti, în nopţile de sărbători sfinte se deschide cerul pentru toţi muritorii, iar Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta lui Dumnezeu„, mai spune Maria Popa.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI