Ce se vede acum din satelit în Antarctica. Cercetătorii nu se așteptau la asta: „Începutul sfârșitului”

de: Filon Stan
26 04. 2020

Ultimele imagini surprinse de satiliți deasupra Antarcticii arată că gigantul iceberg denumit A-68 s-a fcut mai mic, după ce s-a desprins din el încă o bucată considerabilă, care a plecat pe ultimul său drum. Bucata desprinsă recent măsoară nu mai puțin de 175 de km pătrați.

Un iceberg de 175 de kilometri pătrați plutește spre peninsula Antarctica

Așadar, încălzirea globală continuă să-și spună cuvântul asupra Antarcticii, unde ghețarii se topesc cu o viteză foarte mare. Ultima bucată ruptă din A-68 plutește acum pe ape tot mai calde la nord de peninsula Antarctică, potrivit imaginilor surprinse de sateitul Sentinel-1, care aparține Agenţiei Spaţiale Europene, informează LiveScience.

Chiar dacă acesta este cel de-al doilea eveniment major de desprindere prin care trece A-68 de când s-a „eliberat” de calota glaciară Larsen C în iulie 2017, recentul eveniment ar putea însemna începutul sfârşitului pentru iceberg, a explicat glaciologul Adrian Luckman pentru BBC.

Un iceberg de 175 de kilometri pătrați plutește spre peninsula Antarctica

Cel mai mare iceberg a avut 11.000 de kilometri pătrați

„Presupun că ultima despărţire începe acum, dar fragmentele ulterioare vor rămâne probabil cu noi pentru următorii ani”, a spus Luckman, glaciolog de la Universitatea Swansea din Marea Britanie, care a urmărit progresul lui A-68 din ultimii trei ani.

Atunci când A-68 s-a despărţit pentru prima oară de Antarctica, suprafaţa sa măsura în jur de 6.000 de km pătrați, devenind cea mai mare calotă glaciară liber-plutitoare din lume. Încă mai deţine titlul şi astăzi chiar dacă a mai pierdut din suprafaţă şi a ajuns la „doar” 5.100 de km2 în ultimii trei ani, scrie Mediafax.

Titlul de cel mai mare iceberg care a fost văzut vreodată în istoria modernă îi aparține lui B-15, care s-a desprins de Antarctica în anul 2000 şi măsura în jur de 11.000 de km pătrați, înainte ca razele soarelui să-l facă bucăți.