Ce se va întâmpla începând cu 1 februarie. Primele efecte ale Brexitului

Ce se va întâmpla începând cu 1 februarie. Primele efecte ale Brexitului
Ce se va întâmpla începând cu 1 februarie. Primele efecte ale Brexitului

Brexit se va produce vineri, iar asta înseamnă 1.317 de zile de la decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană. Ce se va întâmpla de la 1 februarie însă? Schimburile cotidiene între Regatul Unit și Uniunea Europeană vor continua la fel până la finele lui 2020. În timpul acestei perioade de tranziție, Londra și Bruxelles își vor negocia o viitoare relație. AFP a sintetizat câteva modificări care vor interveni până atunci.

Ce se va întâmpla începând cu 1 februarie

Brexit: vineri, ora 23:00 GMT, UE va pierde, pentru prima dată, un stat membru, chiar unul dintre cele mai mari și mai bogate din blocul comunitar, anunță Agerpres.

Odată cu plecarea a 66 de milioane de locuitori, populația UE va avea un număr redus de până la 446 de milioane. Astfel,  teritoriul Uniunii Europene va scădea cu 5,5%. În cazul în care Regatul Unit ar dori să revină la UE, țara se va supune procedurii obișnuite de aderare.

La Bruxelles, retragerea Union Jack (drapelul Regatului Unit) în fața Parlamentului European va simboliza o adevărată schimbare: Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană şi devine o ”ţară terţă”. Dintre cele 73 de locuri în Parlamentul European deţinute de britanici şi care vor rămâne vacante, 27 vor fi redistribuite, iar 46 vor fi rezervate viitoarelor noi state membre.

Astfel, Londra nu va mai avea dreptul de a prezenta un candidat la postul de comisar european. De altfel, nu mai există deja niciun reprezentant britanic în Colegiul comisarilor, premierul Boris Johnson refuzând să propună unul în noua Comisie Europeană. Mai mult, șeful executivului britanic nu va mai fi invitat la Consiliile Europene, iar membrii guvernului nu vor mai participa la reuniunile ministeriale ale UE.

Primele efecte ale Brexitului

Britanicii nu vor mai putea pretinde posturi de funcţionari la Bruxelles, doar aceia dintre ei care au obţinut o dublă naţionalitate vor putea rămâne în funcţii. În schimb, Regatul Unit va continua să plătească până la finalul perioadei de tranziţie. Potrivit ONU, în jur de 1,2 milioane de cetăţeni britanici trăiesc într-o ţară din UE, în special în Spania, Irlanda, Franţa, Germania şi Italia. Conform Biroului britanic de statistică, 2,9 milioane de cetăţeni din UE.

În urma acordului de retragere, expatriaţii aflaţi de o parte şi de cealaltă a Canalului Mânecii înaintea încheierii perioadei de tranziţie îşi vor păstra drepturile de a locui şi de a munci în ţara-gazdă. Pe de altă parte, cetăţenii europeni rezidenţi în Regatul Unit trebuie să se înregistreze pentru a beneficia de aceste drepturi. Pentru britanicii care trăiesc în Uniunea Europeană, procedurile diferă de la o ţară la alta.

Libera circulaţie se va mai aplica deci până la finalul lui decembrie 2020, urmând ca după Brexit, detaliile drepturilor reciproce să fie negociate. Reamintim că Regatul Unit a negociat deja, în ultimii ani, termenii retragerii sale cu o echipă operativă din partea Comisiei Europene condusă de către Michel Barnier. Aceste negocieri vor intra într-o nouă fază după ziua de vineri, 31 ianuarie 2020. Regatul Unit se va supune dreptului UE şi Curţii de Justiţie a UE până la sfârşitul tranziţiei. Mai mult decât atât, Michel Barnier poartă discuţii cu statele membre pentru a definitiva un mandat de negociere pentru relaţia viitoare cu Londra, îndeosebi la nivel comercial.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI