Ce se va întâmpla cu România după pătrunderea Armatei Ruse în Donețk și Lugansk (exclusiv)
Rusia a recunoscut independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei Donețk și Lugansk, motiv pentru care forțele armate din cadrul NATO au intrat în alertă. Analiștii militari sunt de părere că acesta este doar începutul unui conflict cu bătaie lungă. Potrivit specialiștilor, adevărata miză ar fi recuperarea de către ruși a statelor baltice .
Ce se va întâmpla cu România după pătrunderea Armatei Ruse în Donețk și Lugansk
În acest moment, se conturează o părere quasi unanimă în rândul țărilor occidentale conform căreia mult-dorita cale diplomatică de rezolvare a conflictului dintre Rusia și Ucraina nu va mai putea fi folosită.
Analistul militar Ion Petrescu a vorbit într-un interviu acordat publicației Impact.ro despre dorința expansionistă a lui Vladimir Putin.
Dislocarea de trupe ruse în Donbas, teritoriu oficial parte integrantă, până acum, a Ucrainei, confirmă intenția lui Vladimir Putin de a mări teritoriul Federației Ruse, până la fostele granițe ale URSS”, a declarat pentru impact.ro de, analistul militar Ion Petrescu.
„În acest moment calea diplomației a devenit extrem de dificlă”
În aceste condiții, specialistul este de părere că NATO ar fi trebuit să „reacționeze cu forță” împotriva Federației Ruse și nu să aplice sancțiunile promise.
Chiar dacă terți sperau ca noi confruntări armate să fie evitate, pe teritoriul ucrainean, avansând ipoteza că Moscova se va mulțumi cu un statut de neutralitate al Ucrainei, este clar, cel puțin acum, că dorita parcurgere a căii diplomației a devenit extrem de dificilă, în condițiile în care am asistat la un act de invadare a unei țării suverane, Ucraina, la care Occidentul ar trebui să reacționeze cu forță, nu și să pună în aplicare întreaga gamă de sancțiuni pe care le-a promis, după cum remarca Michael A. McFaul, care a fost ambasadorul președintelui Barack Obama în Rusia”, a mai precizat analistul militar.
Ion Petrescu a afirmat că după recunoașterea independenței republicilor separatiste Donețk și Lugansk de către Vladimir Putin, NATO a îndemnat Rusia „în cei mai purenici termeni posibili” să folosească exclusiv calea diplomației pentru stingerea conflictului și „să inverseze imediat acumularea masivă a armatei în jurul Ucrainei și să-și retragă forțele”.
Armatele statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice, inclusiv Forțele Armate ale României, in integrum, își desfășoară, cu calm, în continuare, programul de instruiri specifice categoriilor distincte de forțe armate terestră, aeriană și navală, accentul fiind pus pe reacțiile dezirabile în situații de criză, una dintre acestea fiind surprinderea strategică”. – Ion Petrescu.
Care este planul lui Putin
În contextul unei amenințări evidente venită din flancul estic al granițelor NATO, analistul militar este de părere că în România s-a pus deja în aplicare „planul secretizat prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Țării” de Șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, și au fost luate măsuri prin care să se asigure „derularea normală a activităților și în zona frontierei de stat, inclusiv la granița cu Ucraina”.
Ion Petrescu este de părere că acțiunile Rusiei în Ucraina ar reprezenta doar vârful icebergului, în realitate Putin dorind să recupereze țările baltice și Republica Moldova.
După ipotetica ocupare a Ucrainei, vor intra în atenția celor care organizează ofensiva militară rusă, Estonia, Letonia, Lituania și Republica Moldova. Și adevărata testare a NATO va fi probabila operațiune dictată de Moscova, pentru recuperarea a statelor baltice”.