Ce se va întâmpla cu apa caldă și căldura la iarnă. E oficial, Klaus Iohannis a semnat deja

Ce se va întâmpla cu apa caldă și căldura la iarnă. E oficial, Klaus Iohannis a semnat deja
Ce se va întâmpla cu apa caldă și căldura la iarnă

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat azi legea care conține oprirea furnizării de agent termic în perioada sezonului rece.

Ce se va întâmpla cu apa caldă și căldura la iarnă

Astfel că producătorii/furnizorii agentului termic vor avea obligația să asigure furnizarea agentului termic potrivit contractelor încheiate cu autoritățile administrației publice locale.

„Se interzice sistarea furnizării de agent termic primar în perioada sezonului rece, definită conform prevederilor legale, de către producătorii şi/sau furnizorii de agent termic primar, precum şi sistarea alimentării cu energie primară a acestora de către producătorii/furnizorii de energie primară”, se indică în textul legii.

Această lege reglementează desfășurarea activităților specifice serviciilor publice de alimentare cu energie termică în sistem centralizat și prepararea apei calde de consum, precum producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice în sistem centralizat, în condiții de eficiență și la standarde de calitate, în ce privește utilizarea optimă a resurselor de energie și cu respectarea normelor de protecție a mediului, sănătăţii populaţiei şi dezvoltării durabile.

„Serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat face parte din sfera serviciilor comunitare de utilităţi publice şi cuprinde totalitatea activităţilor privind producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice, desfăşurate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale sub conducerea, coordonarea, controlul şi responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale sau asociaţiilor de dezvoltare comunitară, după caz, în scopul asigurării energiei termice necesare încălzirii şi preparării apei calde de consum pentru populaţie, instituţii publice, obiective social-culturale şi operatori economici”, mai prevede legea.

Acest document mai stabilește, printre altele, că serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat poate să fie efectuat, în totalitate ori parțial, și de către operatori privați, prin concesionare, parteneriat public-privat sau în oricare altă formă prevăzută de lege.

Dezbatere națională privind viitorul Europei la Palatul Cotroceni

De asemenea, tot azi președintele României, Klaus Iohannis, găzduiește la Palatul Cotroceni, evenimentul de lansare oficială a dezbaterii naționale privind viitorul Europei. Evenimentul acesta are ca scop dezbaterea obiectivelor şi așteptărilor legate de Conferința privind viitorul Europei, dar şi lansarea unor direcții de reflecție pentru orientarea dezbaterilor cetățenești ce vor avea loc la nivel național pe acest subiect, a informat Administrația Prezidențială.

„La dezbatere vor participa, de asemenea, Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, prof. univ. dr. Valentin Naumescu, Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, decan al Facultății de Comunicare şi Relații Publice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, şi conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Științe Politice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI