Ce se poate întâmpla cu Ana Morodan, după ce a ajuns la spital cu degetul în pungă

de: Năstase Mirabela
25 02. 2020

Iată că un banal accident, care s-a produs săptămâna trecută, i-a pus sănătatea în pericol Anei Morodan, ducând-o în imposibilitatea de a-și folosi mâna dreaptă la capacitate maximă o perioadă de timp.

Ce se poate întâmpla cu Ana Morodan, după ce a ajuns la spital cu degetul în pungă

”Contesa digitală”și-a pliat o masă direct peste deget, după care a fugit la spital, cu un sfert din el în punga cu gheață. O echipă de medici, formată din estetician și ortoped i-a fixat degetul, reconstruidu-i toate structurile anatomice din jur, printr-o intervenție. Pe vedetă o așteaptă un drum lung de recuperare, la finalul căruia va afla cât de mult își poate folosi mâna ca înainte, după accident.

Ana Morodan a trecut joia trecută de la agonie la extaz, după ce și-a amputat un sfert din deget. Vedeta a ajuns pe masa de operație, sub anestezie generală, la cerere. Specialistul ortped dr. Tarek Nazer a precizat pentru Click! ce se întâmplă în astfel de situații.

sursă foto: Instagram

Ce spune medicul ortoped

„Traumatismul prin strivire este unul dintre cele mai dificile leziuni de tratat, pentru că efectiv toate structurile anatomice sunt distruse. Reconstrucția degetului după o amputare implică reconstrucția nu numai a osului, ci și a structurilor anatomice din jur, precum a nervilor și zonei de vascularizare, pentru a avea șanse cât mai mari ca pacientul să obţină degetul încă o dată funcțional și fără a apărea riscul de necroză a țesutului.

Operația de reconstruire implică câteodată mai mulți medici, din diferite specialității chirurgicale. De cele mai multe ori este nevoie de un medic ortoped și de un medic plastician. Perioada de recuperare durează undeva până la şase săptămâni. Cele mai importante sunt primele 7-14 zile, timp în care se urmăresc semnele de vascularizație, cu restabilirea circulației sangvine, și sensibilitatea degetului.

Dr. Tarek Nazer

Rata de succes variază în funcție de gradul de afectare a țesuturilor, mai ales când vorbim de traumatism de amputare prin strivire unde partea distrusă este foarte afectată și implică un efort foarte mare de reconstrucţie. Acest lucru presupune o recuperare intensă pentru a restabili mișcarea și simțul la nivelul degetului. Uneori, din păcate nu este posibil să se recupereze în totalitate, nici după operaţie. Zona poate rămâne cu parestezie parțială (n.r. furnicături) și redoare articulară (n.r. limitarea mişcării) mai ales atunci când avem de-a face cu o fractură intra-articulară și care afectează cartilajul”, a explicat pentru Click!, dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie-Traumatologie.

În prezent, Ana Mordan poartă o atelă ghipsată, care, probabil, va fi schimbată cu o orteză după primele trei săptămâni. În plus, medicii afirmă că imobilizarea alături de o igienă locală riguroasă, protejarea pansamentului și tratamentul cu antibiotic sunt factori extrem de importanți. După ce pansamentul va fi dat jos, ”contesa digitală” poate începe un program de recuperare medicală poate și de trei luni, pentru ca degetul să poată ajunge cât mai aproape de funcțiile normale.