Ce se mănâncă în Africa la temperaturi de peste 40 de grade. Meniul este neaşteptat. Victor Yila: „Doar mâncare gătită” EXCLUSIV

de: Simona Ecovoiu
28 07. 2023

Actorul Victor Yila, din grupul umoristic ”Vouă”, savurează din plin canicula. Susține, exclusiv pentru Playtech Știri, că de-abia în zilele fierbinți, cu aer irespirabil pentru români, se simte cel mai bine, vremea amintindu-i de țara natală, Congo. Victor Yila ne-a mai spus și ce se mănâncă în Africa la temperaturi de peste 40 de grade.

Victor Yila, se simte în România, la 40 de grade, ca acasă

Victor Yila nu se ascunde la umbră, în zilele fierbinți, și nici nu bea apă rece ca să se răcorească:

”Eu, ca să spun așa, de-abia aștept să vină vara în România, de-abia acum, cu canicula asta, m-am simțit și eu ca peștele în apă. În Congo, țara mea natală, ne era adesea dor să fie și 45 de grade Celsius, atunci eram cu toții fericiți, atunci eram exact cum trebuie.

Nu știu care e explicația, dar nouă ne place căldura, așa cum românilor le plac sarmalele, nu am o explicație. Cu iarna însă mă descurc mai greu, e tare frig, tremur și nu prea îmi place.

Zăpada o știam din Franța, însă prima zăpadă serioasă am cunoscut-o în România, la Pitești, în anul învățării limbii române. Prin 1985, zăpada era până în gât”, ne-a declarat el, pentru Playtech Știri.

Vezi și: Vremea e cu susul în jos! A nins în Africa, imagini pe care nu credeai că o să le vezi vreodată

A învățat de la mama lui să gătească ”dongo-dongo”. Iată rețeta!

Actorul ne-a vorbit și despre mâncarea lui preferată, din Congo, pe bază de carne afumată și de bame, pe care a învățat să o gătească de la mama lui:

”Noi, în Congo, mâncăm doar mâncare gătită, mâncarea uscată e mâncare europeană, nouă ne place doar cea caldă, cu supă, cu sos. Mama ne prepara un fel anume, dongo-dongo, cu carne afumată, poate fi de pui sau de vânat. După ce carnea a fiert, se adaugă bamele. Separat, într-o tigaie, se călesc ceapa și usturoiul, cu ulei, apoi se adaugă bulionul.

Compoziția acesta se toarnă apoi în oală, peste carne și bame, unde se mai adaugă foi de dafin, sare și piper. La sfârșit, se pune și pasta de arahide. Se prepară oarecum ca tocănița românească. Iese o minunăție, foarte cunoscută și apreciată și la Ambasada Franței.

Pe 14 iulie, eu mergeam mereu să le gătesc acest fel de mâncare, francezii ne cunosc preparatele culinare, le adoră, ei vin adesea în Congo. În țara mea natală, n-am mai fost din 2017. Mai am acolo frați și surori, dar părinții mei s-au dus, nu mai sunt. E și tare scump un drum, de la 750 de euro, până la 6.000 de euro, dus-întors, cu avionul, depinde când faci rezervările”.

Vezi și: Motivul pentru care Ceauşescu a trimis naţionala de fotbal a României să joace de Crăciun tocmai în Congo. Temperaturile de acolo erau insuportabile

Tariful lui Victor Yila la spectacole. Ce refrene celebre are în repertoriu

Actor în grupul umoristic ”Vouă”, este însă și artist pe cont propriu, susținând recitaluri, ca solist de muzică populară românească:

”Am spectacole, de pe 15 august și până în septembrie, am la zilele orașelor și comunelor, am semnat deja. Cum lumea nu prea mai are bani, onorariul meu este de 1.000 de euro, în cel mai rău caz, pentru 13 piese interpretate.

Nu am melodii din repertoriul marilor artiști Irina Loghin, Maria Ciobanu și Benone Sinulescu, cânt piese mai vechi, tradiționale, fără autori.

Cânt și ”Trandafir de la Moldova”, dar și ”M-a făcut mama oltean”. Am și piesele mele adaptate, făcute pentru mine”.

Vezi și: Cum este membrul grupului Vouă ca profesor de franceză. Ce le face studenților

Câți restanțieri are anul acesta la Facultatea de Construcții, unde predă limba franceză

Victor Yila este, de peste 25 de ani, și profesor de franceză, la Facultatea de Construcții. Recunoaște că este un cadru didactic cam exigent, având în fiecare vară restanțieri.

De data aceasta sunt însă cu mult mai puțini, comparativ cu alți ani:

”Sunt cam 6 restanțieri, dar și la alte materii, azi am avut ceva examene. Predau în această Universitate de aproximativ 25 ani si aparțin FILS-ului (Facultatea de Inginerie în Limbi Străine).

Eu sunt inginer geodez, primii ani am cochetat cu topografia, dar, cum ingineri suntem cu toții, am luat catedra de franceză”, ne-a mai spus, exclusiv pentru Playtech Știri, actorul de la ”Vouă”.

În afară de cariera academică, actorul nu se plânge de lipsă de contracte și apariții pe scenă. Așa că, dacă ai chef să te relaxezi, fii atent la afișele din oraș, s-ar putea ca numele lui Victor Yila să apară în curând și în orașul tău.