Ce se întâmplă în toate spitalele din România după apariţia variantei Omicron
Avertismentele au fost puternice și clare încă de la început, despre tulpina Omicron, și anume să nu o subestimăm. Acum, după luni de liniște relativă pe frontul genetic, un nou inamic pare să fi apărut. Apariția bruscă a unei noi variante a provocat amintiri înfiorătoare din iarna trecută. Atunci lumea a fost informată pentru prima dată despre o nouă formă, mai transmisibilă, a virusului.
Tulpina Omicron. Cât de îngrijorați ar trebui să fim de noua variantă Covid?
După primele cazuri, OMS a denumit tulpina Omicron. Acum, la fel ca în iarna trecută, există multe întrebări la care avem puține răspunsuri. Prima întrebare ar fi, în ce măsură tulpina Omicron va diminua potența vaccinurilor? A treia întrebare ar fi cât de infecțioasă este? Iar următoarele două întrebări sunt „Provoacă o boală mai gravă?” și „Ce înseamnă toate acestea pentru traiectoria pandemiei?”
Oamenii de știință lucrează deja din greu la explorarea acestor aspecte și la evaluarea componenței genetice a variantei. Oficialii din domeniul sănătății cred că va dura probabil până la opt săptămâni până când vom putea dezvolta o imagine clară a ceea ce se întâmplă și a ceea ce ne așteaptă.
Chiar și așa, faptul că ne aflăm în această poziție este o realizare incredibilă a științei moderne, având în vedere că tulpina Omicron, sau B.1.1.529, a explodat pe scenă cu doar câteva zile în urmă. Acesta este unul dintre multele motive pentru care s-au tras semnale de alarmă. În Africa de Sud cazurile au crescut vertiginos pe parcursul lunii noiembrie, majoritatea acestor infecții fiind raportate în provincia Gauteng.
Cazurile din Gauteng ar putea fi cauzate de noua variantă
Oamenii de știință cred că până la 90% din noile cazuri din regiune ar putea fi cauzate de tulpina Omicron, și se tem că acesta preia rapid de la varianta Delta, sugerând că este mai în formă decât vărul său viral. Dacă acest lucru se dovedește a fi așa, va fi doar o chestiune de timp până când tulpina Omicron va domina la nivel global.
Nu doar ascensiunea rapidă a lui tulpinei Omicron a stârnit îngrijorare, ci și profilul său genetic. Oamenii de știință sunt de acord că tulpina Omicron (B.1.1.529) este fără precedent și foarte neobișnuită din cauza mutațiilor sale de mare amploare.
Datele arată că majoritatea se concentrează în proteina spike, cheia prin care virusul intră în celulele corpului nostru. S-a emis ipoteza că tulpina Omicron a apărut de la o persoană imunocompromisă care nu a putut elimina virusul din organism. Acest aspect i-a permis tulpinei să se transforme treptat în timp și să dobândească mutații după mutații înainte de a ieși în cele din urmă din sala de gimnastică evolutivă.
Spitalele COVID românești fac secvențieri de depistare la tulpina Omicron
După ce au fost anunțate primele cazuri în Africa de SUd, și apoi în Europa, cu tulpina Omicron, s-a luat decizia ca în toate spitalele covid din România să se înceapă procedurile de secvențiere pentru noul virus. Anunțul l-a făcut doamna Adriana Pistol, directorul Centrului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, domnia sa declarând:
„În prezent, în România există şapte laboratoare care efectuează secvenţieri. Capacitatea acestor laboratoare este diferită. Sunt laboratoare care pot face până la 800-1.000 de probe pe zi. Sunt laboratoare care pot face un număr mai mic de probe, undeva la 200-300. Important este să avem probele recoltate. Motiv pentru care noi am încercat prin intermediul direcţiilor de sănătate publică să alertăm toate spitalele COVID care au fost foarte clar invitate şi cu o recomandare foarte fermă să recolteze probe pentru PCR de la cazurile severe, în primul rând.
Ne-am dori să ştim dacă această tulpină este cumva mai severă şi să se obişnuiască ca la toate cazurile pe care le internează să întrebe persoana respectivă dacă a avut călătorie undeva într-o ţară africană sau a venit în contact cu o persoană care a călătorit de curând în acea zonă, acestea fiind primele indicii epidemiologice de legătură cu zona. Dacă vom avea probe din unităţile sanitare cred că la acest moment capacitatea este suficientă”, a declarat Adriana Pistol.