Suntem deja în valul patru, chiar dacă oficial nu a fost încă recunoscut acest aspect. Cel puțin așa arată în aceste zile secțiile ATI din spitalele capitalei. Deja medicii trag semnale de alarmă. Deja spun că locurile din aceste secții sunt aproape toate ocupate cu noi cazuri grave de infecții cu varianta delta.
La începutul lunii iunie OMS anunța iminența unui nou val de cazuri de coronavirus în Europa. OMS declara că scăderea de 10 săptămâni a numărului de cazuri Covid-19 în cele 53 de țări din regiunea europeană a ajuns la sfârșit. Avertizarea venea din partea lui Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, într-un briefing de presă.
Creșterea cazurilor vine pe fondul unei „situații care evoluează rapid”, a mai spus Kluge, având în vedere varianta delta, care a fost numită OMS o variantă de îngrijorare în luna mai. Milioane rămân nevaccinate în Europa, a avertizat Kluge, cu protecție împotriva variantei delta oferite, în cea mai mare parte, prin a două doză de vaccin Covid. Kluge a reiterat ceea ce datele au arătat deja. Și anume că varianta delta este mult mai transmisibilă decât varianta alfa, care în sine era mai transmisibilă decât tulpinile anterioare.
„Până în august, Regiunea Europeană a OMS va fi dominantă de varianta delta ”, spunea Hans Kluge. Oficialul a mai remarcat că 63% dintre oameni așteaptă încă prima lor doză. Marea Britanie, de exemplu, care are o rată ridicată de vaccinare, dar și un număr mare de cazuri cauzate de varianta delta, punea capăt restricțiilor pe 19 iulie.
Astăzi au fost confirmate, în ultimul buletin de informare, 1.101.678 de persoane infectate cu covid. În acest context medicii de la secțiile ATI din spitalele bucurește trag un nou semnal de alarmă. Aceștia spun că aproape toate locurile de pe secții sunt ocupate cu noi cazuri de infecții cu varianta delta. La informarea de ieri, 1 septembrie, erau confirmate 269 de cazuri în Capitală. Asta înseamnaă cele mai multe cazuri pe zi, confirmate în București.
Multe dintre acestea, grave, au ajuns în secțiile ATI care tind să se aglomereze. Medicul Cătălin Apostolescu declară că toate locurile de pe secțiile ATI de la „Matei Balș” sunt ocupate în proporție de 85%, conform Libertatea.ro.
„Foarte mulți tineri, fără comorbidități și care se prezintă tardiv la spital și dezvoltă forme severe ale bolii. Cel mai tânăr pacient de la ATI de acum are 28 de ani”, a spus doctorul Cătălin Apostolescu.
Asta înseamnă că valul patru lovește puternic în bucureșteni, existând riscul unor noi restricții în perioada următoare. În același timp rata de vaccinare este într-o continuă scădere, iar autoritățile nu știu ce să mai facă pentru a-i convinge pe români să se vaccineze. Aceeași situație o regăsim la spitalul din Timișoara, dar și la Institutul Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, medicul Beatrice Mahler declarând:
„Am cerut Direcției de Sănătate Publică București creșterea numărului de paturi de la ATI, dar și cele din saloane. La ATI nu mai avem niciun loc și avem deja 3 pacienți pe salon care ar avea nevoie de Terapie Intensivă.”