Ce se întâmplă în România, între 20 aprilie și 5 mai. Ludovic Orban a dezvăluit schema

Ce se întâmplă în România, între 20 aprilie și 5 mai. Ludovic Orban a dezvăluit schema
Ce se întâmplă în România, între 20 aprilie și 5 mai. Ludovic Orban a dezvăluit schema. Sursa foto: evz.ro

România încă nu se poate relaxa în ceea ce priveşte epidemia de coronavirus. Starea de urgenţă este încă necesară pentru împiedicarea răspândirii virusului ucigaş. Autorităţile se aşteaptă ca România să treacă prin ce este mai rău în perioada 20 aprilie-5 mai, atunci când se va atinge vârful epidemiologic.

Ce se întâmplă în România, între 20 aprilie și 5 mai. Ludovic Orban a dezvăluit schema

Premierul Ludovic Orban a spus că starea de urgenţă este necesară în ţara noastră, întucât ne aflăm încă în strea de răspândire a virusului în comunitate. De asemenea, vârful epidemiei de coronavirus urmează să fie atins între 20 aprilie şi 5 mai.

Suntem încă la faza răspândirii virusului în comunitate, pentru că deşi numărul de îmbolnăviri zilnice este în ultima perioadă la un nivel care în mod clar arată justeţea măsurilor pe care le-am luat, există în continuare riscul de răspândire. Doar prin intermediul menţinerii stării de urgenţă putem să aplicăm măsurile de reducere a riscului de transmitere a epidemiei, măsurile care ţin de statul acasă, de restrângerea deplasărilor în afara domiciliului, de asemenea, toate celelalte măsuri restrictive care împiedică să se realizeze, practic, aglomerări în care să fie crescut riscul de transmitere„, a declarat Ludovic Orban, marţi seară, la Realitatea Plus.

De asemenea, premierul României susţine că starea de urgenţă nu are alt rol decât acela de amenţine sănătatea cetăţenilor României.

„Prelungirea stării de urgenţă este absolut necesară şi din cauza prognozelor în ceea ce priveşte evoluţia epidemiei, sigur, ele sunt între varianta optimistă şi varianta mai puţin optimistă, că vârful epidemiei va fi între 20 aprilie şi 5 mai. Ca atare, până nu s-a ajuns la un vârf al epidemiei, la un vârf maxim de îmbolnăviri, este absolut necesară menţinerea acestor măsuri care nu alt scop decât să apere sănătatea cetăţenilor şi să-i ferească de riscul de a se îmbolnăvi„, a mai spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban a declarat că starea de urgenţă este încă necesară în România
Ludovic Orban a declarat că starea de urgenţă este încă necesară în România. Sursa foto: pressalert.ro

Dacă nu se votează Decretul prezidenţial se anulează starea de urgenţă

Premierul este dezamăgit de unii lideri de partide. Ludovic Orban avea alte aşteptări de la aceştia. Dar chiar şi aşa premierul nu crede că partidele parlamentare din opoziţie nu vor vota Decretul prezidenţial privind prelungirea stării de urgenţă.

Îmi pare rău să văd că oameni care pretind că sunt lideri, că vor să formeze opinia publică sunt mai puţin maturi decât cetăţenii. (…) Sincer, nu cred că totuşi vor vota împotriva decretului, pentru că şi-ar asuma o răspundere uriaşă. Nu poţi să ignori toate punctele de vedere exprimate de medicii epidemiologi, de specialişti, de toţi cei care au experienţă în tratarea unei astfel de situaţii”, a amintit Ludovic Orban.

În plus, premierul a spus că dacă Decretul prezidenţial nu este votat în acel moment starea de urgenţă se ridică. Astfel, autorităţile nu vor mai avea nicio posibilitate să lupte împotriva epidemiei.

„Practic, a nu vota decretul înseamnă încetarea imediată a situaţiei de urgenţă şi încetarea imediată a oricărei măsuri care a fost adoptată în baza instituirii stării de urgenţă. Înseamnă că, practic, nu va mai exista nici limitare, nici a deplasărilor, nu va mai exista nicio restricţie în ceea ce priveşte funcţionarea tuturor categoriilor de activităţi economice, culturale, sportive pentru care s-au instituit restricţii, înseamnă că nu mai există din partea autorităţilor aproape niciun fel de posibilitate de a determina restrângerea răspândirii virusului către cetăţeni. Eu nu cred că cineva îşi poate asuma o astfel de răspundere, mai ales în contextul dat„, a precizat Ludovic Orban.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI