06 oct. 2020 | 18:47

Ce se întâmplă în corpul tău de la prima linguriță de miere. Efectele sunt miraculoase, dar românii nu le știu

Sănătate
Ce se întâmplă în corpul tău de la prima linguriță de miere. Efectele sunt miraculoase, dar românii nu le știu
Ce se întâmplă în corpul tău de la prima linguriță de miere. Efectele sunt miraculoase, dar românii nu le știu

Mierea este un produs miraculos care are beneficii medicinale. Este dulce și delicioasă, un substitut excelent pentru zahăr în multe alimente. Mierea a fost folosită de oameni de mii de ani, cea mai veche înregistrare cunoscută a recoltei de miere fiind prezentată într-o pictură rupestră veche de 8.000 de ani găsită în Valencia, Spania. Și, deși cele mai bune sfaturi de sănătate recomandă limitarea serioasă a aportului de zahăr, puteți mânca miere în fiecare zi, fără griji. De fapt, s-ar putea întâmpla unele lucruri destul de incredibile. Citiți mai departe pentru a afla mai multe.

Ce se întâmplă în corpul tău de la prima linguriță de miere

Vei avea mai multă energie

Mierea este un plus excelent la micul dejun sau la o masă înainte de antrenament. Ai nevoie de glucoză pentru energie, dar o explozie cu zahăr provoacă o creștere a glucozei care trece rapid. Mierea are un indice glicemic clasat la 43, ceea ce îl face un aliment glicemic mediu. Este capabil să încetinească eliberarea glucozei în sânge, astfel încât să aveți energie susținută, dar fără șoc de zahăr.

Te vei recupera mai repede după antrenamente

Mierea este o alegere minunată și pentru o masă după antrenament. După ce faci mișcare, corpul tău are nevoie de glucoză suplimentară pentru a umple ceea ce a fost epuizat. Mușchii tăi vor căuta, de asemenea, să înlocuiască depozitele de glicogen pentru a se reconstrui. A lua niște miere realizează ambele.

Sprijină sănătatea digestivă

O lingură de miere poate face mai mult decât medicamentele. Mierea poate calma o burtă supărată cauzată de gaze, indigestie, ulcere și reflux acid. Amestecă miere cu lămâie sau scorțișoară pentru a trata complet inflamația și durerile abdominale.

Enzimele conținute în miere susțin, de asemenea, sănătatea intestinului – deși nu înțelegem pe deplin modul în care microbiota intestinală influențează aproape fiecare funcție fiziologică existentă, știm că un echilibru sănătos este crucial.

Vei dormi bine

Înțelepciunea convențională este să eviți să mănânci mult zahăr înainte de culcare și acesta este încă un sfat bun. Știai însă că corpul tău are nevoie de energie pentru a gestiona eficient sarcinile legate de somn? Evident, trebuie să continui să respiri; inima ta trebuie să bată în continuare.

Dar creierul este, de asemenea, extrem de ocupat cu procesarea și stocarea evenimentelor din ziua respectivă. Dacă iei o lingură de miere înainte de culcare, ajuți la stimularea producției de melatonină, substanța chimică responsabilă pentru a permite corpului să se culce. Eliberarea constantă de glucoză alimentează apoi somnul.

Îți vei îmbunătăți memoria

Mai multe studii au stabilit că consumul de miere reduce stresul oxidativ asupra creierului. Ca urmare, memoria și concentrarea s-au îmbunătățit. Dar asta nu este tot. Un studiu argentinian asupra compoziției chimice a mierii a constatat că poate ajuta la construirea și dezvoltarea sistemului nervos central al copiilor, precum și la îmbunătățirea memoriei și a învățării.

Poți slăbi

Zaharul alb este un produs foarte rafinat care contine calorii goale. Mierea, pe de altă parte, conține vitamine, minerale, aminoacizi și enzime, împreună cu caloriile sale. Se știe că înlocuirea zahărului alb cu miere scade nivelul trigliceridelor (în comparație cu zahărul alb) și începe activitatea metabolică a organismului.

Vei adăuga un instrument puternic la trusa de prim ajutor

Calitățile antiseptice, antibacteriene și antiinflamatoare ale mierii îl fac excelent pentru tot felul de utilizări topice, precum și pentru cele interne. Antioxidanții ajută la vindecarea pielii rupte sau arse și chiar pot reduce aspectul cicatricilor. Proprietățile antibacteriene o fac, de asemenea, eficientă în reducerea acneei și sa demonstrat că absoarbe excesul de ulei și reglează echilibrul de umiditate al pielii. Acest ultim punct face ca mierea să fie minunată și pentru liniștirea buzelor crăpate.

Poți reduce colesterolul

Mierea nu conține colesterol propriu și se crede că componentele sale joacă un rol în scăderea nivelului de colesterol din organism. Mâncând  în fiecare zi crește nivelul compușilor antioxidanți din corpul tău, ceea ce ajută la reducerea excesului de colesterol. Mai multe studii au susținut, de asemenea, o scădere a colesterolului rău (LDL) și o creștere a colesterolului bun (HDL) cu consum regulat de miere.

Vei reduce simptomele astmului

Mierea a fost folosită pentru a calma durerile de gât de mulți ani, dar poate contribui și la reducerea simptomelor astmului, mai ales noaptea. Studiile au arătat că consumul a două lingurițe de miere înainte de culcare poate reduce inflamația în tuburile bronșice (căile respiratorii din plămâni) și poate ajuta la spargerea mucusului care te face să respiri greu. Un studiu special a comparat mierea cu dextrometorfanul, care este ingredientul activ în majoritatea medicamentelor care suprimă tusea. S-a demonstrat că mierea este mai eficientă în reducerea severității și frecvenței tusei nocturne.

Notă despre alergii

În timp ce mierea este un produs uimitor care poate promova o sănătate bună atât în ​​interior, cât și în exterior, unii oameni sunt alergici la ea. Dacă ai avut în trecut un răspuns alergic semnificativ la albine sau înțepături de albine, nu ți se recomandă un regim zilnic de miere. Reține că beneficiile pentru sănătate atribuite mierii se referă în principal la mierea crudă, care nu este prelucrată înainte de a fi ambalată. Mierea ușor procesată are și beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, unii mari producători comerciali prelucrează mierea crudă și o diluează cu ingrediente precum siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză. Acest lucru nu numai că șterge beneficiile metabolice ale mierii, ci și elimină o mulțime de substanțe nutritive și antioxidanți.

Mierea crudă are o reputație proastă deoarece poate conține spori de botulism, dar acest lucru este destul de rar. Adulții sănătoși sunt de obicei capabili să digere acești spori într-un mod care îi face inofensivi. Cu toate acestea, botulismul prezintă un risc mai mare pentru femeile însărcinate și sugari.