Ce se întâmplă în corpul tău dacă stai 60 de zile în pat. Transformările uriașe care au loc
Ce se întâmplă în corpul tău dacă stai 60 de zile în pat? Răspunsul a fost oferit la finalul unui studiu inedit, realizat de o echipă de oameni de știință de la o universitate de prestigiu din Marea Britanie. Cercetătorii au dezvăluit care sunt transformările uriașe care au loc după cele două luni.
Un studiu a dezvăluit ce se întâmplă în corpul tău dacă stai 60 de zile în pat
Concluziile unui studiu fascinant au fost publicate recent în revista de specialitate „Clinical Nutrition”. O echipă de cercetători de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, care lucrează în colaborare cu Agenția Spațială Europeană a observat ce se întâmplă în corpul uman dacă stai 60 de zile în pat.
La acest studiu au participat 60 de tineri fără probleme medicale, cu o condiție fizică bună, cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani.
Subiecții au fost imobilizați zi de zi, timp de două luni, pe un pat înclinat la 6° spre cap (cu picioarele sus) la Institutul Clinic de Medicină şi Fiziologie Spaţială (MEDES) din Toulouse, Franţa, urmând reguli foarte stricte.
Cei 20 de bărbați nu au avut voie să se ridice din pat deloc în acest interval. Au mâncat din acea poziție, au băut lichide folosind un pai. Tot la pat s-au spălat pe dinți și pe corp. Nu au existat deplasări nici măcar până la toaletă.
Voluntarii și-au petrecut timpul citind, uitându-se la televizor, ascultând muzică, vorbind între ei. Singura mișcare permisă a fost trecerea din poziția decubit dorsal în poziția ventrală sau laterală.
Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă înghiți semințele cu tot cu coajă. Cu siguranță nu știai asta
„Rezultatele noastre arată că întreruperea activităţii fizice are un impact profund asupra sănătăţii fiziologice”
Pentru a compensa lipsa activității fizice, participanții au urmat o dietă atent aleasă, săracă în calorii – cu 25% mai puține -, pentru a preveni îngrășarea. Rezultatele au fost surprinzătoare.
„Spre deosebire de alte lucrări similare care au investigat consecinţele imobilităţii asupra muşchilor şi tonusului muscular, în acest studiu în principal aspectele metabolice şi rezultatul semnificativ a reieşit că, în ciuda unei diete adaptate acestui stil de viaţă, reglarea glicemiei este uşor alterată şi tinde spre hiperglicemie.
Motivul acestui efect este cel mai probabil să fie găsit în absenţa activităţii muşchilor, care sunt, de asemenea, „consumatori” de glucoză. Din acest motiv, organismul nu poate reduce producţia de glucoză care rămâne mai mult timp în sânge.
Cu toate acestea, două luni nu sunt suficiente pentru a înţelege dacă se pot dezvolta probleme mai grave precum diabetul”, este explicaţia dată de medici rezultatelor experimentului.
Datele arată că, în medie, nivelul zahărului din sânge în rândul participanţilor a crescut cu aproximativ 6% în timpul zilei şi cu 10% în timpul nopţii. Le-a fost afectată și capacitatea de a curăța zahărul din sânge, reducându-se cu în jur de 24%.
„A fost unul dintre cele mai lungi experimente efectuate vreodată cu scopul de a studia efectele microgravitaţiei”, a spus profesorul de fiziologie umană Dylan Thompson de la Universitatea din Bath, care a condus cercetarea.
„Rezultatele noastre arată că întreruperea activităţii fizice are un impact profund asupra sănătăţii fiziologice. Deşi modificările glicemice nu au fost atât de dramatice pe cât s-ar fi putut aştepta, dacă ar fi menţinut acelaşi aport caloric ca în perioada pre-studiu, am observat într-adevăr că a existat o creştere a zahărului din sânge şi o capacitate scăzută de a utiliza zahărul din sânge. Acest lucru înseamnă că doar ajustarea dietei nu este suficientă pentru a depăşi toate efectele negative datorate scăderii activităţii fizice, chiar dacă este posibil să se evite îngrăşarea”.