Află ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic 50 de grame de mezeluri. Sunt ieftine, gustoase, ingredientul perfect pentru sandvișul de dimineață. Cu toate astea, nu sunt recomandate de specialiștii în sănătate.
În ultimii ani, din coșurile de cumpărături ale celor mai mulți români nu lipsesc mezelurile. Cu toate că se bucură de un succes uriaș în rândul oamenilor, specialiștii trag un semnal de alarmă. Cârnații, șunca, salamurile – toate au trecut printr-un proces de prelucrare periculos pentru sănătatea organismului uman.
Produsele incluse în dieta zilnică a oamenilor conțin cel puțin zece nitrozamine, compuşi care se formează în timpul preparării şi procesării și care reprezintă un real pericol pentru sănătate.
Potrivit unui studiu publicat la sfârșitul lunii martie 2023 de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), acești compuși au potențial cancerigen și genotoxic – pot afecta ADN-ul.
„Evaluarea noastră concluzionează că, pentru toate grupele de vârstă ale populaţiei UE, nivelul de expunere la nitrozaminele din alimente constituie o problemă de sănătate”, a declarat Dieter Schrenk, preşedintele Grupului ştiinţific pentru contaminanţi din lanţul alimentar, citat de EFSA într-un comunicat.
Te-ar putea interesa și: Alimentele toxice pe care mulți români le au în frigider. Este timpul să renunți la consumul lor
Raportul a fost întocmit în urma unor studii pe animale, iar concluziile sale ar trebui înțelese ca un semnal de alarmă.
„Pe baza studiilor pe animale, am considerat că incidenţa tumorilor hepatice la rozătoare reprezintă cel mai critic efect asupra sănătăţii”, a adăugat Schrenk.
În timpul prelucrării, ingredientele folosite la prepararea mezelurilor își pierd principalele substanțe nutritive, iar aditivii folosiți pentru a le da un gust mai bun sau pentru a le prelungi termenul de valabilitate au efect nociv asupra organismului.
Un exemplu dat este carnea procesată. Aceasta conține de patru ori mai multă sare decât cea neprocesată. Concluziile unui studiu publicat de Wall Street Journal, cei care consumă zilnic 50 de grame de mezeluri, timp de o săptămână, au un risc de apariție a bolilor cardiace cu 42% mai mare, în timp ce riscul de a dezvolta diabet crește cu 19%, iar pentru cancer colorectal cu 18%.
Organizația Mondială a Sănătății intenționează să vină cu noi recomandări cu privire la limitele consumului de mezeluri și carne procesată până în 2025.
Te-ar putea interesa și: Cele mai bune alimente pentru înlocuirea mezelurilor din nutriția ta. Te vei simți mult mai bine