Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci murături toată iarna. Specialiștii au dat verdictul
Murăturile dulci, făcute din gustoasele fructe sau legume ale toamnei, sunt un deliciu, mai ales servite cu pui sau cu carne de rață. Simplu de pus la borcan, combinațiile de fructe cu legume au arome inedite. Unde pui că sunt un produs excepțional pentru sănătatea noastră și mai ales pentru imunitate?
Murăturile cele de toate zilele, benefice pentru organism
Castraveți murați, gogoșari, gogonele sau varză. Nu sunt doar delicii culinare, preferate de toți românii, ci și alimente care ajută la creșterea imunității. Nutriționistul Lygia Alexandrescu a explicat că în procesul fermentației se nasc bacterii care, împreună cu flora din organism, ne ajută în fața infecțiilor de sezon.
„Noi ştim să punem murături în oţet şi murături în moare, în saramură. Dacă vine vorba despre imunitate, categoric le vom prefera pe cele în moare. De ce ne interesează foarte mult această formă de conservare? Pentru că prin această fermentaţie obţinem un produs excepţional de echilibrat pentru sănătatea noastră şi mai ales pentru imunitate, pentru microbiotă, pentru colon şi flora intestinală, numit probiotic.
Aceste probiotice se înmulţesc foarte bine în colon şi dau acestuia ceea ce numim noi stare de echilibru şi lucru văzut în imunitate prin cât de des sau de rar răcim şi de cât să luăm probiotice din suplimente mai bine mâncăm aceste murături”, a explicat expertul, prezent în emisiunea ”Numai de bine”, moderată de Ela Crăciun.
Castraveții murați sunt bogați în fibre naturale, stimulează digestia și ajută la scăderea în greutate, datorită numărului mic de calorii. Unii specialiști spun că aceste murături ar putea trata și diabetul zaharat în forme ușoare. Pe de altă parte, varza murată înlătură oboseala și anemia, încetinește procesul de îmbătrânire și protejează sistemul nervos.
„Nu trebuie uitat faptul că aceste murături din saramură consumate în exces aduc şi ele un aport mare de sare, lucru total nedorit, pentru că riscurl de hipertensiune creşte, mai ales la persoanele de vârsta a treia şi atunci nu consumăm mai mult de 200 de grame la o masă şi dacă vorbim de gogonele pot fi un pic spălate înainte, tăiate în farfurie cu o seară înainte în aşa fel încât acea zeamă foarte sărată să fie eliminată şi consumată doar murătura ca atare”, a completat Lydia Alexandrescu.
Legumele în oțet, la fel de bune pentru organism
Și legumele conservate în oțet au beneficii. De exemplu, gogoșarii au rol în asimilarea calciului, în prevenția cancerului de col uterin, de prostată și de pancreas și scad și riscul producerii cheagurilor de sânge și a fracturilor cauzate de osteoporoză.