Oamenii au tendința să neglijeze zeama de murături, iar de regulă, aceasta se aruncă. Dar specialiștii consideră că zeama de murături are mai multe proprietăți decât se crede.
Astfel că zeama de murături poate să te ajute să previi, dar și să tratezi anumite afecțiuni. Ea este mai puternică decât orice băutură energizantă. Datorită unui conținut ridicat de sodiu, zeama de murături are acest efect asupra organismului, echilibrând și electroliții din corp. De altfel, valorile scăzute de electroliți pot să cauzeze aritmii cardiace, tahicardii, crampe musculare, asta însemnând că este mai eficientă decât băuturile energizante din comerț.
Clorura de calciu și oțetul din zeama de murături ajută organismul să absoarbă mai rapid sodiul și potasiul, iar crampele musculare vor fi ameliorate rapid după consumul acesteia.
De asemenea, câteva grame de zeamă de murături consumate înainte de culcare pot ameliora sindromul picioarelor neliniștite, fiind un remediu naturist folosit de ani de zile pentru tratarea acestei probleme.
Zeama de murături mai este și o sursă bogată în antioxidanți și nutrienți valoroși, fiind săracă în calorii, dar cu un conținut ridicat de electroliți, vitamina C și calciu. Antioxidanții și nutrienții sunt absorbiți cu ușurință de organism datorită caracterului acid al acestui suc.
Mai mult, având capacitatea de echilibra organismul din punctul de vedere al electroliților, zeama de murături poate să fie benefică pentru ameliorarea mahmurelii, dar și pentru prevenirea ei.
Și crampele abdominale date de ciclul menstrual sunt ameliorate de zeama de murături. Ea mai potolește și pofta de alimente sărate, pe care unele femei o au în timpul ciclului menstrual.
Oțetul care se regăsește în zeama de murături îmbunătățește și răspunsul organismului la insulină, scăzând nivelul de zahăr din sânge după masă.
100 ml de zeamă de murături are următoarele calități nutriționale:
Cei care au probleme cu aciditatea gastrică ar fi ideal să nu abuzeze de zeama de murături deoarece ea poate crește aciditatea mai mult decât este nevoie. Cei cu hipertensiune și cu probleme renale trebuie să o consume moderat, din cauza conținutului de sare. Dar există și soluții pentru ei, precum rețetele care folosesc puțină sare și care se țin o perioadă mai scurtă în bucătărie. Probioticele caare sunt generate de murături rezistă câteva zile în frigider și pot să fie consumate și de persoanele cu anumite probleme cardiace sau renale, doarece cantitatea de sare este spre zero.