Este un preparat tradițional românesc, dar pe care mulți îl ignoră astăzi, fără să își dea seama ce efecte pozitive are asupra organismului uman. Află, din rândurile de mai jos, ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci mămăligă de câteva ori pe săptămână. Un medic a dezvăluit beneficiile nebănuite ale preparatului.
Este un preparat savurat de generații întregi de români. Pentru o vreme, a fost un înlocuitor al pâinii. Tradiționala mămăligă are o istorie de sute de ani, devenind populară în secolul al XVIII-lea, în Italia, unde era consumată de țărani mai ales în lunile de iarnă.
Cu toate că astăzi nu mai este atât de prezentă în meniul zilnic al românilor, mămăliga are o valoare nutrițională diversă și o serie de efecte benefice nebănuite asupra organismului uman.
Dacă este făcută în casă, doar cu apă și sare, fără să fie îmbunătățită cu unt sau ulei, o porție de mămăligă (adică o jumătate de cană) are doar 75 de calorii.
O porție are 16 grame de carbohidrați, 1,5 grame de fibre și doar un gram de grăsimi În plus, este bogată în vitamine și minerale precum vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc.
Trebuie reținut faptul că aceste valori nutriționale se modifică în funcție de modul în care este pregătită.
Pentru că este făcută din mălai – un produs sănătos și slab caloric – mămăliga nu îngrașă.
Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă dacă înlocuieşti pâinea cu mămăligă timp de două săptămâni. Îţi va părea rău că nu ai ştiut până acum
Dacă este inclusă în dietă de câteva ori pe săptămână, va avea o serie de efecte pozitive asupra bunei funcționări a organismului uman:
„Datorită conținutului mare de fibre din mămăligă, aceasta facilitează digestia. Fibrele sunt macronutrienți esențiali pentru tractul digestiv. O porție de făină de porumb oferă aproximativ 4,5 grame de fibre. O dietă bogată în fibre ajută la menținerea regulată a mișcărilor intestinale.
Numeroase studii realizate de către cercetătorii din SUA au scos la iveală faptul că mămăliga are un impact pozitiv asupra sănătății în general. Datorită conținutului ridicat de zinc, fier, calciu și proteine, mălaiul întărește sistemul imunitar”, a explicat medicul Oana Cuzino, potrivit doc.ro.
Te-ar putea interesa și: Ce trebuie să faci cu mălaiul înainte de a-l pune la fiert. Detaliul care îţi strică mămăliga, de asta nu iese perfectă