Iaurtul conține calciu, te protejează de osteoporoză și favorizează creșterea masei musculare. Oare înseamnă că nu ai cum să consumi prea mult iaurt?
Profilul nutrițional al iaurtului indică o combinație de nutrienți foarte utilă pentru organism. Acesta impulsionează digestia și menține imunitatea, luptând eficient împotriva virușilor și a microbilor. Dar care este însă limita?
Iaurtul este o sursă excelentă de vitamine, minerale, proteine și grăsimi. Astfel, o porție de 200 ml de iaurt conțome 140 de calorii, 8 mg de proteine, 7,5 g de grăsimi și 11 grame de carbohidrați.
Prea mult iaurt îți va face rău?
Dar o mare problemă legată de iaurt se referă la conservanți, coloranți sau diverse arome. Astfel, în unele cazuri se utilizează chiar și toppinguri ce aduc un exces de zahăr, iar pulpa de fructe din interiorul iaurtului va conține aditivi și alte substanțe artificiale. Consumul moderat de iaurt simplu face parte dintr-un meniu sănătos, însă dacă consumi prea mult vei avea probleme cu nivelul zahărului din sânge, alergii sau alte simptome.
O cantitate ridicată de calciu din iaurt te poate predispune la apariția calculilor renali și poate crește riscul de cancer de prostată. Astfel, un consum prea mare de iaurt o să reducă absorbția fierului și a zincului din alimentație, care ar putea provoca depunerea calciului pe pereții vaselor de sânge. Efectul nu se va observa decât dacă vei consuma foarte mult iaurt într-o perioadă lungă de timp. Calciul este esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților. Produsele lacttae oferă necesarul zilnic, însă trebuie să ții cont de cât iaurt ai consumat, pentru a nu tripla calciul de care ai nevoie.
Zahărul din iaurt se numește galactoză și provine din lactoză. Astfel, un meniu care are o cantitate ridicată de proteine animale poate crește riscul de cancer ovarian. De asemenea, hormonii din componența iaurtului pot predispune organismul la cancerul la sân sau de prostată.
Iaurtul poate să scadă eficiența antibioticelor. Se întâmplă în cazul tetraciclinei pentru că mineralele din iaurt, îndeosebi calciul, se combină cu substanțele active în intestin.
Consumul prea mare de iaurt va determina și acumularea caloriilor și creșterea în greutate. Iar în unele cazuri, iaurtul conține și sirop de glucoză-fructoză sau aspartam, substanțe care pot să afecteze negativ nivelul glicemiei. De asemenea, aromele sau conservanții pot afecta și ei greutatea, ori prin stoparea procesului de slăbire, ori prin adăugarea de noi centimetri.
Studiile realizate s-a constatat că iaurtul consumat de două ori pe zi reduce activitatea creierului chiar în zonele cele mai importante. Dar iaurtul poate să fortifice zona creierului responsabilă pentru luarea deciziilor.
Iaurtul are hormoni, care au fost injectați animalelor pentru a crește cantitatea de lapte. Pentru copiii consumă un astfel de iaurt ar putea apărea dezechilibre hormonale pe termen lung, crescând riscul de cancer. Mai mult, un iaurt cu fructe conține aproximativ 26g de zahăr, iar Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii recomandă 12,5g de zahăr pe zi pentru copii. Excesul de iaurt mai poate favoriza și obezitatea infantilă.