Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci des pește. Specialiștii au cele mai bune vești

de: Ana Chivu
04 01. 2021

Peștele trebuie să existe în meniul săptămânal al oamenilor. Care este beneficiul consumului unei astfel de cărni? Specialiștii vin cu vești bune pentru cei care adaugă meselor pește.

Consumi pește? Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci des?

Alimentația sănătoasă și corespunzătoare vârstei te ajută să treci mai bine peste ani și să ai o viață lipsită de probleme de sănătate. De asemenea, aici intră și mișcarea sau hidratarea echilibrată. Anumite alimente stimulează activitatea creierului și ne mențin materia cenușie la cote maxime. Astfel, specialiștii recomandă să consumăm cu precădere pentru o minte agilă.

Abilitatea de concentrare vine dintre un aport dintre alimente bogate în glucoză, indicat fiind să consumi cereale integrale care au un indice glicemic scăzut. Mai mult decât atât, în meniul tău pe fiecare săptămână trebuie să existe mese alternate care să conțină pește gras, care îți aduce acizi grași esențiali care nu pot fi produși de către organism.

Cei mai eficienți sunt acizi omega 3 din peștele gras sau din soia, semințe de dovleac și nuci. Acestea sunt importante pentru buna funcționare a creierului, inimii și articulațiilor. Principalele surse de acizi grași sunt: somonul, păstrăvul, macroul, heringul sau sardinele.

  • Alte alimente care ajută creierul
    Afine
    Roșii
    Ouă
    Coacăze
    Semințe de dovleac
    Fructe de pădure;
    Ulei de măsline extravirgin și seminșe de in;
    Cereale integrale;
    Cartofi dulci;
    Sirop de arțar;
    Caviar;
    Ouă;
    Somon;
    Banane;
    Avocado;
    Nuci;
    Ciocolată neagră;
    Semințe de chia;
    Ceai verde;
    Stridii și sardine;
    Cacao;
    Broccoli;
    Semințe de bostan;
    Ficat;
    Pâine;
    Prune.

Cce spun specialiștii?

„Creierul are nevoie de mult combustibil bun pentru a menține concentrarea pe parcursul zilei. Alimentele pe care le consumăm zi de zi pot avea un foarte mare impact asupra structurii și sănătății creierului nostru. O dietă corectă poate susține atât funcția creierului pe termen scurt, cât și pe termen lung. Creierul este un organ cu consum energetic, care folosește aproximativ 20% din caloriile pe care le consumăm zilnic, așa că are nevoie de mult combustibil bun pentru a menține concentrarea pe parcursul zilei. Acesta necesită, de asemenea, o mulțime de subtanțe nutritive pentru a rămâne sănătos. Acizii grași Omega-3, de exemplu, ajută la construirea și repararea celulelor creierului, iar antioxidanții reduc stresul și inflamația celulară, împiedicând astfel îmbătrânirea creierului și apariția unor tulburări neurodegenerative, precum boala Alzheimer”
Gianluca Mech, nutriționist (Sursa: gianlucamech.ro)

Alimente periculoase pentru creier

● Băuturi bogate în zahăr

Băuturile energizante, carbogazoase și sucurile naturale din fructe conțin o cantitate foarte mare de zahăr adăugat și depășesc necesarul de glucide de care organismul are zilnic nevoie.

● Carbohidrați rafinați

Alimentele procesate conțin carbohidrați rafinați și glucide simple care au un indice glicemic mare, se digeră rapid, provoacă o creștere rapidă a glicemiei și a eliberării insulinei.

● Alimente bogate în grăsimi trans

Grăsimile trans sunt grăsimile ce se produc prin hidrogenarea uleiurilor vegetale. Sunt prezente în mod natural în produsele lactate și carne. Grăsimile periculoase pentru creier sunt grăsimile artificiale trans găsite în prăjituri, cartofi prăjiți, semi-preparate, produse congelate, margarină, gogoși.

● Aspartamul

Indice artificial folosit în foarte multe produse fără zahăr, consumat de persoanele care își doresc să slăbească repede, fără efort, ori de persoanele care suferă de diabet zaharat. (Sursa: la-doi-pași.ro)