Un om consumă, în medie, între 250 și 300 de ouă pe an. Datorită prețului, gustului și calităților nutritive, fiind unul dintre cele mai bogate alimente, ouăle sunt considerate cel mai popular aliment. Prăjite, fierte, omletă sau încorporate în diferite preparate, toți oamenii de pe planetă le consumă. O altă metodă de a le mânca, lăudată de nutriționiști pentru beneficiile sale asupra organismului, este în formă naturală, crude.
Ouăle sunt o sursă excelentă de grăsimi nesaturate sănătoase, vitamine, nutrienți și proteine. Specialiștii susțin că ouăle crude elimină toxinele din organism, sunt un puternic antioxidant, reduc inflamațiile și echilibrează funcționarea hormonală. Mai mult, îmbunătățesc funcționarea cerebrală și celulară, ajută la arderea grăsimilor și întăresc sistemul imunitar.
Pe de altă parte, proteinele din ouăle crude nu sunt absorbite bine. Ouăle conțin 9 amino-acizi esențiali, motiv pentru care sunt considerate o sursă de proteine completă. În schimb, în momentul în care sunt consumate crude, se scade absorbția acestor proteine de calitate. Chiar dacă proteinele sunt mult mai bine absorbite din ouăle gătite, o parte dintre nutrienți sunt reduși în urma acestui proces. Printre aceștia se numără vitaminele A și B5, fosfor și potasiu.
De asemenea, și albușul unor ouă proaspete ar putea bloca absorbția unei vitamine importante, B7, cunoscută și sub numele de biotină sau vitamina H, care este o vitamină hidrosolubilă din complexul B, ce are rol de protecție a pielii și părului, având acțiune sinergică cu vitaminele A, B2 și B6, împiedicând depunerea colesterolului la nivelul endoteliului vascular.