Majoritatea dintre noi suntem siguri că ne place să facem sex. Cei mai mulți dintre noi nu s-au gândit ce se întâmplă fiziologic în timp ce suntem implicați în act. Nu ne-am gândit că ne poate afecta sănătatea, dacă facem acest lucru excesiv.
Definiția fiecărei persoane despre o viață sexuală bună este diferită. Masters și Johnson sunt doi terapeuți sexuali inovatori care au inventat termenul „ciclu de răspuns sexual”. Acest termense referă la succesiunea evenimentelor care se întâmplă corpului atunci când o persoană devine excitată sexual și participă la activități de stimulare sexuală.
Ciclul de răspuns sexual este împărțit în patru faze: emoție, platou, orgasm și rezoluție. Nu există un început sau un sfârșit distinct pentru fiecare fază. De fapt toate fac parte dintr-un proces continuu de răspuns sexual.
Rețineți că aceasta este o schiță foarte generală a ceea ce se întâmplă cu fiecare dintre noi pe măsură ce devenim excitați sexual. Există multe variații între indivizi, precum și între diferite evenimente sexuale.
A avea boli de inimă, sau un atac de cord trecut, vă poate perturba viața în atât de multe moduri. În primul rând, vă poate face să faceți o pauză înainte de a face activități la care nu v-ați gândit de două ori în trecut, inclusiv a face sex.
”Nu există nicio limită în ceea ce privește cantitatea de sex pe care oricine o poate avea. Dar există probleme fizice care ar putea să vă lase puțin, să spunem, inconfortabil zile mai târziu”, spune specialistul Diana Bitner.
Un studiu publicat anul trecut în The American Journal of Cardiology a constatat că 60% dintre femei sunt mai puțin active sexual după un atac de cord. Studiul nu a analizat motivele pentru care femeile încetează să facă sex. Dar a sugerat că o cauză a acestei abstinențe este teama că sexul va declanșa un atac de cord repetat. Cu toate acestea, este încă posibil să aveți o viață sexuală sănătoasă și activă cu boli de inimă.
A face dragoste este ca orice altă formă de exercițiu aerobic. Vă crește ritmul cardiac și tensiunea arterială și crește cererea inimii de oxigen, mai ales în cele 10-15 secunde când ajungeți la orgasm. Studiile efectuate la bărbați au comparat efortul cardiac al relațiilor sexuale cu cel al urcării a două trepte de scări.
Deoarece este o formă de activitate aerobă, sexul poate declanșa angina pectorală. Specialiștii vorbesc de dureri în piept cauzate de un flux de sânge slab în inimă. De asemenea, poate crește riscul unui atac de cord în prima oră sau două după ce ați făcut sex, potrivit unui studiu.
Dar acest risc este foarte mic. Studiul a constatat că pentru fiecare 10.000 de persoane care fac sex o dată pe săptămână, doar două până la trei vor avea un atac de cord suplimentar.
În ceea ce privește riscul de a muri în timpul sexului, este aproape inexistent. Ratele de deces subit în timpul sexului sunt de doar 0,6% până la 1,7%, iar marea majoritate, 82% până la 93%, dintre aceste decese sunt la bărbați.
La fel ca orice formă de exercițiu, sexul necesită o anumită capacitate cardiacă. În studiul JAMA, persoanele care au fost mai active din punct de vedere fizic, inclusiv cele care au avut adesea relații sexuale, au avut un risc mult mai mic de a avea un atac de cord după activitatea sexuală.
Unul dintre lucrurile pe care le pot face femeile este să participe la un program de reabilitare cardiacă. În timpul reabilitării cardiace, o echipă de medici, asistente medicale, specialiști în exerciții fizice și alți experți vă vor evalua și vă vor ajuta să învățați cum să
„Câștigurile pe care le obțineți în reabilitarea cardiacă vă pot ajuta să vă dați încredere să știți că vă puteți angaja într-o activitate fizică mai intensă, inclusiv în sex”, spune dr. Paula Johnson, cardiolog și profesor asociat de medicină la Harvard Medical School.