Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei prea multă cafea. Efectele la care nu te așteptai
Românii sunt mari băutori de cafea, iar o cană cu licoarea dimineții înseamnă porția zilnică de energie. Există, totuși, un prag pe care nu trebuie să-l depășim, căci dacă vrem să facă bine organismului nostru, trebuie să știm cum să o bem corect.
Cafeaua, sănătate curată…dacă este consumată cu măsură. Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei prea multă
Ne bucurăm de ea, o venerăm dimineața, la prânz și seara. Este cea care ne face dimineața mai frumoasă și ne ajută să rezistăm oricărei zilei dificile – cafeaua cea de toate zilele înseamnă porția zilnică de energie, iar două studii efectuate în Europa și Statele Unite arată că o cafea pe zi ține medicul departe.
De asemenea, și șansele de a suferi de boli de inimă sau afecțiuni ale ficatului scad, indiferend dacă băutura este consumată neagră, cu lapte sau chiar în combinație cu capuccino. Efectele sunt aceleași chiar și în cazul cafelei fără cofeină. Oamenii de știință atrag, însă, atenția că, pentru o viață sănătoasă, alimentația, exercițiile fizice și moderația în toate rămân fundamentale.
Și dacă nu e moderație, e exces, iar dacă faci exces ai de suferit. „Tuturor ne place cafeaua. Recomand însă limitarea la maxim 4 cești pe zi. Trebuie știut că fiecare cană de cafea conține aproximativ 80 de miligrame de cofeină. Dacă trecem pragul de 4 cafele pe zi, efectele secundare nu vor întârzia să apară. Printre acestea, enumerăm:
– Insomnie
– Stări de nervozitate
– Iritabilitate
– Urinare frecventă sau inabilitatea de a controla urinarea
– Bătăi accelerate ale inimii
– Tremur muscular”, explică nutriționistul Gianluca Mech.
Nutrienții din ceașca de cafea – doza zilnică recomandată
Vitamina B2 – 11%
Vitamina B5 – 6%
Mangan și potasiu – 3%
Vitamina B3 – 2%
- În 2018, România a importat cafea în valoare de aproape 210 milioane de euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).
Etimologie
Originea denumirii ar proveni din regiunea Koffe din podișul Etiopiei, unde au fost descoperite pentru prima dată plante de cafea, apoi introduse rapid în lumea arabă. Cuvântul ”coffee” a apărut în limba engleză prin cuvântul german ”Koffie”, în anul 1598. Limbile europene au luat numele produsului de la o băutură de origine arabă din jurul anilor 1600, ”qahwash”, prin pronunția ”kahveh”.
„Forma turcă pare să fi fost scris kahvé, cu litera finală h nepronunțată niciodată. Sir James Murray atrage atenția asupra existenței a două tipuri europene, unul la fel ca și cuvântul francez café, italian caffè, iar pe de altă parte asemănător cu cuvântul englez coffee, sau olandez koffie”, se arată în ”Notes and Queries” cu privire la etimologia cuvântului, din 1909 – James Platt Jr.