Ce se întâmplă în corpul tău dacă alergi în aer liber. Verdictul specialiștilor despre cancer

de: Alexandra Chivu
06 10. 2020

Ne-am obișnuit să ne scuzăm lipsa de activitate fizică prin faptul că nu avem vreo sală de sport prin preajmă. Cred că ar trebui să căutăm alt argument, căci mișcarea în aer liber este posibilă de când se ivește soarele pe cer și până apare luna, dacă și vremea este de partea noastră. Ba mai mult, în ajutorul nostru vin și aparatele din parcuri, care par să aibă priză la pubicul în etate. Fie pe iarbă, fie pe caldarâm, miscarea este esențială când vine vorba de sănătate poate mai mult decât ne-am gândi. Concluzia unui raport recent arată că viața activă poate preveni cancerul.

Alergatul, beneficii în toate planurile. Explicațiile specialiștilor

Sedentarismul, fumatul, alimentația proastă, hipertensiunea și stresul sunt cauzele principale ale atacului cerebral. 3 din 10 atacuri cerebrale sunt făcute de tineri până în 35 de ani. Pentru următorul deceniu, specialiștii vorbesc despre o dublare a cazurilor. Tocmai de aceea este important să luăm măsuri, înainte de a fi prea târziu.

Și dacă atunci când vine vorba despre alimentație mai intervin unele trenduri, cum ar fi consumul de avocado sau de produse bio, care ne aduc pe linia de plutire, cu sportul este mai dificil, de aceea trebuie să știm ce beneficii are asupra corpului nostru. Mișcarea moderată practicată zilnic reduce riscul de cancer și combate obezitatea. Adulții cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani au nevoie de 30 de minute de sport cel puțin cinci zile pe săptămână, iar copiii, de 60 de minute.

În plus, un raport recent realizat de Fundația Mondială de Cercetare a Cancerului a subliniat că peste 40% din cazurile de cancer mamar și de colon ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care include sportul. Se recomandă cel puțin 30 de minute de efort fizic moderat spre intens, de cel puțin cinci ori pe săptămână. Printre activitățile cu caracter viguros se numără alergatul, fotbalul, gimnastica aerobică.

Sedentarismul, boala care aduce boli

Mii de români se trezesc de la primele ore ale dimineții, iau liftul, se urcă într-un mijloc de trasport și ajung la muncă, unde stau cel puțin opt ore pe zi. Seara, pentru a se relaxa, se odihnesc pe canapea, în fața televizorului. După ce tragem linie, aflăm că stăm cam trei sferturi din viață în poziția șezut. Specialiștii atenționează că sedentarismul ne îmbolnăvește mai repede decât ne-am gândi.

Dar cea care suferă cel mai mult din cauza inactivității este inima și nu este de mirare că infarctul apare în rândul tinerilor tot mai des. Și mușchii se atrofiază, iar din această cauză persoanele sedentare sunt expuse unui risc mai mare de fracturi. Creierul are și el de suferit, fiindcă nu primește destul oxigen. Astfel, celulele mor mai repede și problemele cu memoria vor apărea mai repede.