09 iun. 2022 | 11:15

Ce se întâmplă în corpul tău când zbori cu avionul. Ce modificări neplăcute au loc

Diverse
Ce se întâmplă în corpul tău când zbori cu avionul. Ce modificări neplăcute au loc
Zborul cu avionul aduce modificări în corpul nostru

Zborul cu avionul este considerat a fi unul din cele mai sigure din lume. Dar, dacă ați mai zburat vreodată cu avionul, sunt șanse să fi suferit câteva simptome neplăcute. Un nou infografic arată exact care sunt modificările suferite în timpul zborului. Acesta arată cum condițiile de înghesuială și presiunea constantă pot genera un mediu care duce la deshidratare și alte boli.

Zborul cu avionul aduce modificări în corpul nostru

Așa cum spuneam, zborul cu avionul este considerat a fi cel mai sigur din lume, cu rate mici de accidente. Cu toate astea, am mai auzit de situații dramatice legate de accidentele de avion.

Dar, să nu fim atât de pesimiști, și să vedem și partea bună a lucrurilor. Zborul cu avionul, pe lângă că este sigur, este și cel mai rapid, în comparație cu celelalte moduri de a călători.

Dar, cu toate astea, noi date publicate recent scot la iveală anumite aspecte nedorite. Acestea fac referire la schimbările survenite în corpul nostru în timpul zborului cu avionul.

Într-un infografic, compilat de Comparetravelinsurance.com.au, se arată că răceala este de peste 100 de ori mai probabilă atunci când o persoană călătorește cu avionul. Motivul este aerul recirculat din cabină.

Infograficul mai spune că schimbările de presiune a aerului pot provoca pasagerilor acumulări de gaze. Aceste acumulări, mai spun specialiștii, duc la balonare, constipație și dureri de stomac.

În afară de acest nou infografic (vezi galeria), mai multe cercetări au scos la iveală și alte schimbări survenite în corpul nostru pe timpul zborului cu avionul. Unele dintre ele le-am experimentat deja, fiecare dintre noi, în timpul zborului, după cum urmează:

Creierul și plămânii primesc mai puțin oxigen

V-ați simțit vreodată inexplicabil de obosit în timpul unui zbor, chiar dacă acesta este chiar în mijlocul zilei? Acest lucru se datorează faptului că în cabinele avioanelor se formează presurizarea pentru a imita aerul de la aproximativ 20.000 de metri deasupra nivelului mării. Asta face ca organismul să absoarbă mai puțin oxigen decât sunteți probabil obișnuit.

Cu mai puțin oxigen în sânge, este posibil să vă simțiți obosit, amețit sau chiar să vă simțiți pur și simplu „stingher”. S-ar putea să fiți tentat să luați cafeaua pentru un mic impuls de energie, dar nu o faceți. În schimb, rămâneți hidratat corespunzător, bând multă apă.

Sângele are probleme de circulație

Ori de câte ori stați jos pentru perioade lungi de timp, sângele va începe să se adune în picioare. Acest lucru poate face ca picioarele să se umfle, provocând disconfort. În cazuri mai rare și mai grave, poate provoca chiar cheaguri de sânge.

Această lipsă de circulație eficientă a sângelui poate contribui chiar la somnolență, făcându-ne să ne simțim puțin încețoșați. Este, de asemenea, motivul pentru care s-ar putea să vă simțiți amețit după un singur cocktail din avion.

Pentru a vă menține circulația sângelui, schimbați alcoolul cu apă, luați o pereche de șosete de compresie de încredere și asigurați-vă că vă ridicați și vă plimbați în timpul zborurilor. Unele exerciții în scaun pot ajuta, de asemenea, la pomparea sângelui.

Urechile ni se înfundă

Sunt șanse să fi experimentat urechile „înfundate” înainte. Nu numai că acest lucru vă poate înăbuși auzul, dar poate deveni și incredibil de inconfortabil și frustrant. Urechile înfundate apar din cauza schimbării presiunii din cabină.

Gazele din interiorul corpului dumneavoastră se dilată, reținând aerul în interiorul corpului dumneavoastră. Acesta este același motiv pentru care vă puteți simți balonat în timpul zborului.

Pentru a vă ajuta urechile să se desfunde, înghițiți, sau chiar mestecați gumă. În cazul copiilor mici, o suzetă poate ajuta la eliberarea unei părți din aerul reținut în urechi.

Zborul cu avionul duce la pierderi de apă

Aerul din cabina avionului este recirculat pe toată durata zborului, ceea ce îl face incredibil de uscat. Din nefericire, acest lucru înseamnă că aerul va extrage umezeala de pe piele și din gură, făcându-te să te deshidratezi.

Deshidratarea poate contribui la o mulțime de neplăceri în timpul călătoriei, incluzând totul, de la piele uscată și buze crăpate până la oboseală, ceea ce poate agrava decalajul de fus orar.

Cel mai bun mod de a evita deshidratarea atunci când zburați este să beți multă, multă apă. Săriți peste alcool sau cafea, care pot contribui la deshidratare. Pentru un plus de hidratare a pielii și a buzelor, nu uitați să vă aduceți loțiune și baton de buze.

Chiar dacă nu călătorești mii și mii de kilometri, este important să înțelegi exact prin ce trece corpul tău de fiecare dată când zbori. Îngrijirea corespunzătoare a corpului tău în timpul călătoriei te poate pregăti pentru o călătorie sănătoasă.