Ce se întâmplă în corpul tău când plângi. De ce trebuie să o faci des

Ce se întâmplă în corpul tău când plângi. De ce trebuie să o faci des
Ce se întâmplă în corpul tău când plângi

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când plângi. Un studiu realizat pe mai mult de 300 de persoane adulte a relevat faptul că, în medie, bărbații plâng o dată pe lună, iar femeile o fac îndeosebi în perioada premergătoare menstruației și în timpul ei. De altfel plânsul reprezintă un comportament complex specific omului, întrucât nici o altă specie nu mai varsă lacrimi.

Ce se întâmplă în corpul tău când plângi

Specialiștii susțin că nu doar râsul, ci și plânsul este benefic, ambele fiind emoții ce ajută la eliberarea de energii pozitive și negative. Acțiunea de a plânge se întâmplă nu doar când o persoană este tristă, cât și atunci când este fericită, frustrată sau emoționată. Astfel, gestul poate avea mare efect asupra corpului și asupra minții, echilibrând în acest fel stările de spirit.

Plânsul are rolul de a îmbunătăți starea de spirit. El ajută la eliberarea de adrenalină și noradrenalină, hormoni ce facilitează instalarea senzației de relaxare și de ușurare. De asemenea, plânsul promovează și producția de prolactină și leucină, două analgezice naturale. Prin urmare, plânsul este un răspuns chimic ce ajută la calmarea durerilor și la inducerea unei stări de relaxare, prin determinarea mușchilor faciali și colțurilor ochilor să se contracte și să se hidrateze.

Plânsul are calitatea de îmbunătăți comunicarea. Când comunici cu ceilalți prin lacrimi, se dezvăluie propria vulnerabilitate. Plânsul este deci un semnal că te simți aproape de cineva, iar asta poate promova un răspuns empatic și o conexiune pur emoțională. Plânsul este și o reacție la starea de neputință, o stare opusă luptei sau fugii. Iar în cazul copiilor, plânsul mai poate fi și o modalitate prin care ei să atragă atenția părinților asupra lor.

Ce rol are plânsul

Plânsul are și un rol eliberator. După o repriză de plâns, te simți mai relaxat, iar asta pentru că prin plâns organismul scapă de substanțe precum cortizol și generează endorfine și analgezice naturale împotriva durerii.

Plânsul este o expresie emoțională normală, iar de cele mai multe ori el face bine întrucât ajută la eliberarea hormonilor care împiedică o persoană să fie în echilibru.

Nu în ultimul rând, lacrimile care curg mențin ochii sănătoși. Ei au nevoie să fie curați în permanență, astfel că plânsul vine în ajutor. Astfel se dezvoltă și funcțiile optice, metabolice și lubrifiante, întrucât ajută la eliminarea corpurilor străine din ochi.

Specialiștii sunt de părere că este bine să îți suprimi emoțiile, întrucât, pe termen lung, acest lucru poate dăuna. Când ești pe punctul de plânge, fă-o, căci trebuie să te descarci! Te vei simți mai bine apoi!