09 feb. 2022 | 16:02

Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci picant de începe să îți curgă nasul

Diverse
Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci picant de începe să îți curgă nasul
E sanatos sa consumi mancare picanta?

Mănâncă un pic de ardei habanero și vei observa o furnicătură și o amorțeală în gură, urmată de o senzație de arsură. Dacă această senzație de arsură este suficient de puternică, nasul și ochii vor începe să curgă, iar gura și gâtul vor începe să genereze mucus.

De ce îți curge nasul când mănânci picant

Este posibil să nu o poți simți, dar stomacul și părți ale intestinului vor începe, de asemenea, să secrete lichid în exces. De ce se întâmplă toate acestea? Ca și cum ai pulveriza apă pe o mașină murdară, corpul tău pornește instalațiile de apă pentru a spăla condimentul periculos.

Când gura sau gâtul întâlnește orice obiect străin care este nociv, gândul este că lichidul ajută la eliminarea acestuia. Unii oameni dezvoltă chiar diaree sau stomac deranjat ca urmare a mucusului suplimentar eliberat în tractul gastrointestinal ca răspuns la mâncarea picantă.

După cum știe orice pasionat de sosuri picante, un compus vegetal numit capsaicină are meritul de a fi responsabil pentru căldura care vine odată cu ardeii iuți picanți.

Un studiu privind efectele fiziologice și terapeutice ale capsaicinei a constatat că acest compus provoacă o „excitație” unică prin fixarea pe un anumit tip de receptor al durerii. Această excitație duce la senzația de căldură sau durere de arsură, la dilatarea vaselor de sânge, la înroșirea pielii și la creșterea temperaturii corpului.

De ce mănâncă oamenii picant

Capsaicina poate declanșa aceste efecte fie că este consumată, fie că este aplicată pe piele sub formă de cremă topică, motiv pentru care unele creme împotriva artritei și a durerilor musculare conțin capsaicină. Odată ce această „excitație” inițială a dispărut, receptorii de durere afectați tind să se desensibilizeze, ceea ce poate diminua durerea la nivel local.

Când vine vorba de ardei iute, nivelul preferat de arsură este chiar sub nivelul pe care îl poți suporta. Practic, oamenilor pare să le placă să se împingă la limită.

Unii experți au emis ipoteza că acest tip de comportament ne poate ajuta să ne pregătim pentru provocările din lumea reală.Bucuria de a mânca ardei iute poate proveni dintr-un beneficiu mai direct. Capacitatea de a tolera – și chiar de a savura – puțină durere indusă de capsaicină le permite oamenilor să includă în dieta lor surse sănătoase de nutrienți care altfel ar părea necomestibile, spune el.

 

Parteneri
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului
Redactia.ro
Cele 4 zodii din horoscop care își schimbă destinul în mai 2024. Vor trăi cea mai frumoasă vară din viața lor
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Schimbări majore la Instagram. Cum vor fi afectați utilizatorii
EVZ.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
Șoferii români sunt obligați. Se aplică din 1 MAI. Regulile pe care scrie amendă şi SUSPENDARE PERMIS
Capital.ro
Pască cu brânză în aluat pufos de cozonac. Ingredientul care face ca aluatul să fie identic cu cel de la coferărie
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Este INTERZIS în MIERCUREA MARE! Păcat greu dacă nu respecți
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro