Mănâncă un pic de ardei habanero și vei observa o furnicătură și o amorțeală în gură, urmată de o senzație de arsură. Dacă această senzație de arsură este suficient de puternică, nasul și ochii vor începe să curgă, iar gura și gâtul vor începe să genereze mucus.
Este posibil să nu o poți simți, dar stomacul și părți ale intestinului vor începe, de asemenea, să secrete lichid în exces. De ce se întâmplă toate acestea? Ca și cum ai pulveriza apă pe o mașină murdară, corpul tău pornește instalațiile de apă pentru a spăla condimentul periculos.
Când gura sau gâtul întâlnește orice obiect străin care este nociv, gândul este că lichidul ajută la eliminarea acestuia. Unii oameni dezvoltă chiar diaree sau stomac deranjat ca urmare a mucusului suplimentar eliberat în tractul gastrointestinal ca răspuns la mâncarea picantă.
După cum știe orice pasionat de sosuri picante, un compus vegetal numit capsaicină are meritul de a fi responsabil pentru căldura care vine odată cu ardeii iuți picanți.
Un studiu privind efectele fiziologice și terapeutice ale capsaicinei a constatat că acest compus provoacă o „excitație” unică prin fixarea pe un anumit tip de receptor al durerii. Această excitație duce la senzația de căldură sau durere de arsură, la dilatarea vaselor de sânge, la înroșirea pielii și la creșterea temperaturii corpului.
Capsaicina poate declanșa aceste efecte fie că este consumată, fie că este aplicată pe piele sub formă de cremă topică, motiv pentru care unele creme împotriva artritei și a durerilor musculare conțin capsaicină. Odată ce această „excitație” inițială a dispărut, receptorii de durere afectați tind să se desensibilizeze, ceea ce poate diminua durerea la nivel local.
Când vine vorba de ardei iute, nivelul preferat de arsură este chiar sub nivelul pe care îl poți suporta. Practic, oamenilor pare să le placă să se împingă la limită.
Unii experți au emis ipoteza că acest tip de comportament ne poate ajuta să ne pregătim pentru provocările din lumea reală.Bucuria de a mânca ardei iute poate proveni dintr-un beneficiu mai direct. Capacitatea de a tolera – și chiar de a savura – puțină durere indusă de capsaicină le permite oamenilor să includă în dieta lor surse sănătoase de nutrienți care altfel ar părea necomestibile, spune el.